Koalice Spolu našla záplatu za Feriho. Pospíšil je proti

seznamzpravy.cz

Rodí se plán, jak nahradit padlého Dominika Feriho. Kandidáti koalice Spolu se posunou o jedno místo výš a TOP 09 volné 11. místo obsadí starostou Prahy 7 Janem Čižinským. Úvahu potvrdila pražská politička ODS.

Aféra Dominika Feriho (ex TOP 09) vyhloubila kráter v pražské kandidátce koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Feri se kvůli podezření ze sexuálního násilí vzdal kandidatury do Poslanecké sněmovny, do které se měl dostat ze 4. místa listiny v hlavním městě. Zádrhel může být v samotné pražské organizaci TOP 09, té se náhradník nezamlouvá.

Seznam Zprávy zjistily, že v koalici se nyní čile řeší, kdo by měl kandidovat místo něho, a především – kdo by měl cílit na městské liberální voliče, u kterých měl Feri i jako instagramový influencer značnou podporu.

Aspirantem na zalátání uvolněného místa by měl být dle pěti zdrojů blízkých vedení ODS a TOP 09 starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Ten dříve koketoval se založením nezávislého hnutí 3000 statečných, později byl v kontaktu s projektem Lidé PRO bývalého lídra spolku Milion chvilek pro demokracii Mikulášem Minářem, jenže i z toho nakonec sešlo. Vypadalo to, že Čižinský se na podzim do Sněmovny nepodívá.

Čižinského síla spočívá v pražské politice. V posledních komunálních volbách v roce 2018 drtivě vyhrál na Praze 7 (se ziskem 55 procent), jím vedené uskupení Praha Sobě pak skončilo na třetím místě ve volbách na „velký“ pražský magistrát. Právě tyto úspěchy nyní mají být jeho kartou, se kterou by se měl nakonec dostat na kandidátku Spolu.

Naposledy se za Čižinského umístění na kandidátku Spolu na konci dubna neúspěšně přimlouval šéf lidovců Marián Jurečka, jak uvedly Seznam Zprávy. Aktuální dění po Feriho odchodu ale situaci mění.

  V Praze budou povinné roušky i v lékárnách a u lékaře

Po vypadnutí Feriho by se kandidáti od desátého místa na kandidátce posunuli o jedno místo výš, původní čtvrté místo rezervované pro TOP 09 by se zařadilo na 11. pozici, kterou má získat Čižinský. Ten má kvůli projektu Praha Sobě pozastavené členství v KDU-ČSL, jejíž pražská organizace Čižinského na kandidátce Spolu nechtěla.

„Debata o umístění Jana Čižinského na kandidátce Spolu je na stole již delší dobu. Úvaha je, že by mohl být na 11. místě kandidátky, což je místo TOP 09. Na cyklisticko-dopravním aktivismu se s Janem Čižinským absolutně neshodneme, ale na jiných konzervativních tématech, jako byl například Mariánský sloup, se shodnout umíme. Nezapomínejme, že Jan Čižinský je a vždy byl hlavně lidovec,“ potvrdila Seznam Zprávám Alexandra Udženija, pražská zastupitelka a jedna z hlavních tváří pražské ODS.

Proti Čižinského kandidatuře se kriticky stavěla starostka Prahy 2 a dvojka na kandidátce Spolu Jana Černochová (ODS). Její nesouhlas by ale neměl být nepřekročitelný. Výměnou za umístění na kandidátku se v kuloárech jedná například o tom, že by Čižinského projekt Praha Sobě za rok v kampani před komunálními volbami nevystupoval proti občanským demokratům. Hodit by se to následně mohlo i pro povolební spolupráci na pražském magistrátu.

Musí si to odmakat

Podle zdrojů Seznam Zpráv byla již několik měsíců kandidatuře Jana Čižinského za koalici Spolu nakloněna především šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Dění kolem Feriho nyní debatu o Čižinského budoucnosti ve Sněmovně nakoplo.

„Rozhodnutí o změně kandidátky padne na výkonném výboru, který je dle stanov TOP 09 tím orgánem, který o podobě kandidátek rozhoduje. Osobně považuji za nejlepší řešení posunout všechny kandidáty o jedno místo výš. Co se týká kandidatury pana Čižinského, tak nic není uzavřené,“ řekla Seznam Zprávám Pekarová Adamová.

  Loňský nárůst zemřelých o 15 % byl od roku 1950 výjimečný, uvedl ČSÚ

Na doplňující dotaz, zda ona osobně by byla pro, aby Čižinský byl tím, kdo se pokusí místo Feriho cílit na mladé městské voliče, odpověděla: „Bez komentáře :-)“

Čižinský se jasné odpovědi na dotaz, zda chce kandidovat do Sněmovny, vyhnul. Jasné vyjádření obešel konstatováním, že si uvědomuje, že pro poražení vládních stran bude zapotřebí vyvinout v kampani velké úsilí. Jedenácté místo pro Čižinského je z pohledu koaličních stran výhodné pro celé uskupení i z důvodu, že Čižinský by si musel kampaň tvrdě odpracovat, a ne se jen nechat vynést do Sněmovny, kdyby kandidoval z předního místa.

„Mám zájem, jako doufám většina lidí v této zemi, aby opoziční demokratický tábor vyhrál volby. A to jak celostátní, tak pražské. K tomu je třeba přesvědčit spoustu nevoličů a voličů druhého tábora, aby svůj hlas dali změně k lepšímu a vybrali si jednu, či druhou koalici. Nenechám se mýlit průzkumy, ve sněmovních volbách bude rozhodovat každý hlas a každá synergie,“ dodal Čižinský pro Seznam Zprávy.

Místem, kde může tah Čižinským narazit a vyvolat vnitrostranickou tahanici, je pražská TOP 09. Její předseda a europoslanec Jiří Pospíšil zaslal redakci stanovisko pražské organizace, ve kterém stojí: „Předsednictvo TOP 09 Praha nesouhlasí se zařazením Jana Čižinského na kandidátní listinu SPOLU v Praze.“ Bude na šéfce Pekarové Adamové, aby případně návrh ve straně protlačila.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com