Změny velvyslanců opozice kritizuje jako hazard či nezodpovědnost

zpravy.aktualne.cz/

Odvolání 21 velvyslanců, o kterém dnes informoval server Hospodářských novin (HN), považují opoziční strany za hazard s diplomacií či nezodpovědnost. Šéfka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) v tiskové zprávě uvedla, že krok chápe jako snahu vlády udržet si přízeň prezidenta Miloše Zemana. Pirátský poslanec Jan Lipavský ČTK sdělil, že bude usilovat o svolání mimořádného jednání zahraničního výboru Sněmovny.

Kabinet podle HN u většiny z 21 odvolaných velvyslanců schválil v utajeném režimu nové kandidáty. Změny se týkají pětiny šéfů ambasád. Jmenování musí podepsat prezident Miloš Zeman, se kterým ministerstvo zahraničí seznam kandidátů podle HN předjednalo. Deník uvedl, že mezi diplomaty a odborníky na zahraniční politiku se spekuluje, že hlavním důvodem přesunů na postech velvyslanců jsou podzimní sněmovní volby.

Načasování před volbami kritizuje Černochová. Krok označila za „manipulaci a hazard s českou diplomacií“ od vlády, která nemá plnohodnotnou většinu ve Sněmovně. „Nemohu se zbavit pocitu, že jde o pouhou snahu na poslední chvíli rozdat trafiky a udržet si přízeň prezidenta pro zbývající měsíce vládního mandátu i případná povolební vyjednávání,“ konstatovala.

Lipavský ČTK napsal, že změny jsou masivní a nesystémové. „Považuji je za skandální a nezodpovědné. Budu iniciovat mimořádné jednaní zahraničního výboru. Ambasády nesmějí být trafiky. Potřebujeme kvalitní zahraniční službu a je jasné, že velká část politických nominantů nemá znalosti a schopnosti potřebné k tomu, aby hájili zájmy České republiky,“ konstatoval.

Podle HN se má mimo jiné přesunout velvyslanec na Slovensku a bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý na velvyslanecký post do Slovinska. „Potřebujeme zodpovědné a zkušené ambasadory, kteří se o post zasloužili svojí prací, ne loajalitou k Miloši Zemanovi a jeho okolí,“ uvedl Lipavský. Pokud se jim něco přihodí, mohou Češi už v létě ve Slovinsku pocítit to, že Tuhý ani nehovoří obstojně anglicky, míní.

  MZV varuje české občany před cestami na Ukrajinu a do Běloruska

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že vláda už si počíná tak okatě papalášsky, že se musela „vykašlat“ na jakýkoliv respekt k občanům. „Nad vládou se smráká, a tak pouští plný plyn a rozmetává všechna místa, ze kterých by ještě mohla kápnout politická trafika,“ uvedla. V této záležitosti, ale i dnešním sněmovním hlasování o nedůvěře vládě se podle ní ukazují dávno známé a jasné vazby mezi ANO, ČSSD, KSČM a Hradem. „Kolik míst asi připadne lidem z týmu Miloše Zemana?“ ptá se.

Podle Černochové končí ti, kdo se znelíbili, naopak odměněni budou ti, kdo „dlouhodobě věrně slouží Hradu“. „Potvrzuje to, že současná vláda je vládou prezidenta Miloše Zemana,“ řekla. Krok kabinetu navíc poukázal na to, že postrádá smysl diplomatický kariérní řád, dodala. „Česká zahraniční politika je již dnes kvůli prezidentovi, předsedovi vlády a vicepremiérovi pro spojence nečitelná. Tato výměna tuto nečitelnost jen prohloubí a může způsobit nevratné škody českým zájmům,“ konstatovala.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com