Vysokoškoláci protestovali proti spolupráci fakult s Křetínským a Tykačem

Desítky vysokoškoláků v Praze protestovaly proti spolupráci a partnerství některých vysokých škol a jejich fakult s podnikateli Danielem Křetínským a Pavlem Tykačem. Protest pořádalo studentské hnutí Univerzity za klima. Protestující lidé požadují, aby univerzity a fakulty spolupráci s podnikateli, kteří vlastní energetické firmy, ukončily. Podle zástupců hnutí jde například o Právnické fakulty (PrF) Univerzity Karlovy (UK) v Praze a Masarykovy univerzity (MU) v Brně a pražské České vysoké učení technické (ČVUT).

„Partnerství univerzit s fosilním průmyslem v době vážné klimatické krize jsou krajně nezodpovědná a v rozporu s hodnotami, které univerzity deklarují. Univerzity musí sloužit veřejnému zájmu a stát za vědeckým poznáním, které nás před klimatickou krizí varuje. Nikoli vylepšovat image či vychovávat právníky špinavému fosilnímu průmyslu, který je hlavní příčinou krize klimatu a její řešení sabotuje,“ uvedli zástupci hnutí Univerzity za klima.

Hnutí protest svolalo před Betlémskou kapli na čas, kdy se v těchto prostorách scházeli rektoři vysokých škol, politici a akademici. Přišli na slavnostní shromáždění k 30. výročí založení České konference rektorů. Protestu se zúčastnilo asi 30 lidí. Někteří z nich měli transparenty s nápisy, vybízejícími ke konci spolupráce s energetickými firmami a jejich představiteli.

Spolupráci s Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) miliardáře Křetínského má PrF MU, přičemž holding fakultě pomáhá s financováním výuky energetického práva. Křetínský je také uveden mezi partnery PrF UK. ČVUT zase podle hnutí spolupracuje s podnikatelem Tykačem, který vlastní firmu Sev.en.

Ohledně spolupráce MU s EPH studentské hnutí sepsalo otevřený dopis, v němž vyzývá k ukončení partnerství. Podle zástupců hnutí ho zatím podepsalo asi 250 studentů a absolventů školy. Vadí jim to, že má EPH jakožto provozovatel hnědouhelných elektráren negativní vliv na klima, a firmu označili za jednu z „nejšpinavějších fosilních společností v Evropě“. Rovněž se obávají toho, že mohou finanční příspěvky holdingu ovlivňovat nezávislost fakulty. Děkan PrF MU Martin Škop v lednu sdělil, že by bez peněz od EPH patrně nebylo možné dlouhodobě udržet činnost oddělení energetického práva na PrF MU ve stávajícím rozsahu.

  Hromadná nehoda na D5: Až 40 aut v sobě, dálnice kompletně uzavřená

PrF UK nyní podle své mluvčí Lucie Frnochové s Křetínským nebo jeho firmou nespolupracuje. „JUDr. Daniel Křetínský v roce 2019 naší fakultě věnoval částku 300.000 Kč na podporu oboru římského práva. Šlo o jednorázový sponzorský dar, se kterým nebyla spojena žádná forma další spolupráce,“ řekla dnes ČTK.

Slavnosti při příležitosti 30. výročí založení České konference rektorů se podle pořadatelů zúčastní mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), premiér Petr Fiala (ODS) a ministři Helena Langšádlová (TOP 09) a Vladimír Balaš (STAN). Přítomni budou také předseda České konference rektorů a rektor MU Martin Bareš či rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com