Oslavy silvestra byly poklidné, ovlivnila je koronavirová omezení

Příchod nového roku hasičům, policistům a záchranářům mnoho práce nepřidělal. Někteří uvedli, že podobně klidnou silvestrovskou noc nepamatují. Stejně jako v jiné roky ale přibylo zranění od zábavní pyrotechniky a v opilosti. Oslavy ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení, zavřené jsou restaurace a na veřejnosti se nesmí pít alkohol. Policejní výjezdy častěji směřovaly do domácností, kam se oslavy soustředily. Kriminalisté vyšetřují násilnou smrt člověka na Kroměřížsku a úmrtí se střelným zraněním v Mostě. Zda případy souvisejí s oslavami, není jasné.

Hasiči celorepublikově od silvestrovských 20:00 do dnešních 06:00 vyjeli k 86 požárům, což bylo o 179 méně než loni. I když bylo ve srovnání krajů nejvíc zásahů po půlnoci v hlavním městě, pražští hasiči podle svého mluvčího Martina Kavky zažili jednu z nejklidnějších silvestrovských nocí za posledních deset let. Zábavní pyrotechnika způsobila většinou drobné požáry, hořely keře, tráva nebo kontejnery na odpad. Nepotvrdily se ani obavy, že lidé ji kvůli omezením budou odpalovat z oken a balkonů.

K vážnějším událostem patřil požár dvou aut v Raspenavě na Liberecku, která zapálila zřejmě petarda. Na Uherskohradišťsku hasiči vyjeli k hořícímu skladu sena, dřeva a obilí.

Také policisty a strážníky v souvislosti se silvestrem většinou nezaměstnaly žádné zásadnější problémy. Zabývali se stížnostmi na rušení nočního klidu, upozorněními na odpalování pyrotechniky na veřejnosti nebo konflikty v rodinách a na ubytovnách. Kontrolovala také dodržování nočního zákazu vycházení. Na Jihlavsku policisté pomohli hledat dva mladé lidi, kteří se ztratili při procházce. Našli je podchlazené, ale bez zranění. Ve Vyškově se policie ještě odpoledne zabývala hospodou, ve které byli hosté. Konflikty podnapilých osob se tentokrát odehrávaly více v domácnostech a ne na ulicích, uvedl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka. Strážníci v Ostravě před půlnocí řešili stížnost na rušení nočního klidu kvůli hlasitě chrápajícímu sousedovi v domě.

  Do Kyjeva se vracejí obyvatelé - a přibývá podivných nabídek bydlení

Na Kroměřížsku kriminalisté vyšetřují násilný trestný čin s následkem smrti, který se stal mezi rodinnými příslušníky nad ránem krátce před 04:00. V jednom z mosteckých bytů ráno zemřel na střelné zranění muž, policie nevyloučila vraždu, sebevraždu ani nešťastnou náhodu. Další okolnosti úmrtí policejní mluvčí neposkytli.

Záchranáři měli silvestrovskou noc také většinou poklidnou. Třeba v Praze zdravotníci vyjeli ke 150 případům, což je podobný počet událostí jako za běžné noční služby. Ve voze Golem, který pražská záchranná služba přistavila na Václavské náměstí, nebyl ošetřen žádný pacient. V Královéhradeckém kraji záchranáři ošetřili dva lidi, které pokousali psi vyplašení ohňostrojem. V Karlovarském kraji se podle mluvčího záchranné služby Radka Hese téměř polovina zásahů týkala úrazů spojených s opilostí.

I tentokrát ale na přelomu roku přibylo úrazů od zábavní pyrotechniky. Pacienta zraněného v souvislosti s jejím použitím ošetřila nemocnice v Českých Budějovicích, měl otevřené zlomeniny prstů. Na Frýdecko-Místecku se pyrotechnikou zranili dva lidé, šlo o středně těžká zranění prstů ruky a oka. Třeba na Vysočině ale záchranáři k úrazu způsobenému pyrotechnikou o silvestrovské noci nejeli ani jednou, což je podle mluvčího Petra Janáčka ojedinělé.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com