V Pardubicích protestovaly kvůli potyčce stovky Romů

V Pardubicích dnes protestovaly stovky Romů, kteří tak reagovali na sobotní potyčku zhruba 20 lidí, při níž byl lehce zraněn jeden z nich. Policie po sobotním konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala. Server Romea.cz uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl ČTK, že v současnosti nevidí důvod k vytváření speciálních strategií pro předcházení podobným incidentům. Případem se zabývá i vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ale bylo dnešní shromáždění v Pardubicích svolané v rozporu se zákonem. Podobné akce mohou časem dospět k podobným konfliktům, jako je nyní ve Francii, napsal na twitteru. Ve Francii už několik nocí pokračují násilnosti v ulicích po smrti sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista.

Pokud se potvrdí, že v Pardubicích šlo o konflikt mezi Romem a Ukrajincem, půjde v krátké době o druhý takový incident. Nedávno vzniklo napětí v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě.

U potyčky zřejmě 18 lidí v pardubické Anenské ulici zasahovala policie v sobotu večer. Policisté vyhrocenou situaci po chvíli uklidnili a obě skupiny od sebe oddělili, uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Jeden z účastníků při potyčce utrpěl poranění v obličeji, se kterým byl převezen do nemocnice na ošetření. Web Romea.cz dnes uvedl, že zranění utrpěl Rom, kterého lékaři ošetřili. Se dvěma stehy ve tváři je již od sobotního večera doma. Podle zraněného Roma bitku vyprovokovali Ukrajinci, kteří Romům údajně vyhrožovali již předchozí den.

Podle Janovské policisté zjišťují, co bylo motivem konfliktu a co přesně se na místě stalo. Nikoho zatím v souvislosti s případem neobvinili a zabývají se jím pro podezření ze spáchání výtržnictví. Až policisté zjistí všechny okolností a vyslechnou svědky, není vyloučeno, že se právní kvalifikace změní nebo rozšíří, uvedla mluvčí. Policie také opakovaně vyzvala ke klidu.

  Kupní síla podle studie u většiny dávek vzrostla

„Obdržel jsme o dané potyčce informace a zřejmě se jednalo o předem domluvenou akci,“ sdělil ČTK primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO). Městští strážníci podle něj posilují hlídky a ve spolupráci s policií se snaží dalším konfliktům předejít.

Kvůli incidentu dnes v Pardubicích protestovaly stovky Romů. Nejprve se lidé sešli před hlavním nádražím, později šli průvodem k místu sobotního incidentu. „Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané ČR a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme. Chceme žít poklidně,“ řekl ČTK jeden z účastníků protestu Ferdinand Baník. Shromáždění i pochod se podle policie obešlo bez konfliktů a větších problémů.

Ministr vnitra Rakušan v reakci na událost uvedl, že nyní nevidí důvod k vytváření speciálních strategií pro předcházení podobným incidentům. „Včerejší (sobotní) incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší,“ řekl ČTK. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace, dodal ministr.

Případem se kromě policie zabývá i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „V Pardubicích funguje Městská romská rada a já jsem již požádala město, abychom se hned v pondělí sešli. Svolám také zástupce všech významných a dotčených romských rodin, abychom se s nimi pobavili o situaci ve městě,“ řekla Fuková serveru Romea.cz. S dotčenými stranami a dalšími subjekty se chtějí v pondělí sejít také zástupci policie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com