Černochová v sobotu na Ukrajině uctila památku padlých legionářů

Česká ministryně obrany Jana Černochová v sobotu navštívila Ternopilskou oblast na západě Ukrajiny, kde u příležitosti 105. výročí bitvy u Zborova společně s místními představiteli uctila památku padlých československých legionářů. Jednala tam rovněž o podpoře ukrajinské armády a vysídlených lidí. S odvoláním na oblastního gubernátora o tom informovala agentura Ukrinform.

„Česko je solidární s Ukrajinou. Návštěva delegace České republiky v čele s ministryní obrany Janou Černochovou naší oblasti je toho dalším důkazem,“ uvedl na telegramu gubernátor Ternopilské oblasti Volodymyr Truš. „U příležitosti 105. výročí bitvy u Zborova jsme uctili památku padlých československých legionářů,“ dodal.

Česká výprava s místními představiteli podle Truše také jednala o podpoře ukrajinské armády a lidí, kteří kvůli už měsíce trvající ruské invazi v zemi přišli o domov.

„Vracím se z Ukrajiny, ze Zborova, kde si před 105 lety legionáři vybojovali uznání. Oslavit zde toto výročí jsem měla v plánu už před válkou. Putinův barbarský útok byl důvod navíc, abych nejen vzdala hold našim hrdinům, ale i symbolicky podpořila boj Ukrajinců proti okupantům,“ napsala na twitteru Černochová.

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením československých legií na východní frontě během první světové války. Odehrála se 1. a 2. července 1917 a podle historiků měla důležitý vliv při formování samostatného Československa. Československé jednotky u Zborova zvítězily nad dvojnásobnou přesilou rakousko-uherských pluků, v jejichž řadách bojovali čeští vojáci. Boj si vyžádal životy více než 350 Čechoslováků.

ČTK

  V pondělí přibylo 188 případů covidu, o třetinu méně než před týdnem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com