ISW: Ukrajinské ozbrojené síly se pravděpodobně stáhly z Lysyčansku

Ukrajinské ozbrojené síly se pravděpodobně záměrně stáhly z Lysyčansku v Luhanské oblasti na východě země, což v sobotu vedlo k tomu, že město obsadily ruské invazní jednotky. Ve své nejnovější analýze shrnující vývoj ruské invaze na Ukrajině to uvedl americký Institut pro výzkum války (ISW). Ruské síly zřejmě v příštích dnech podle něj získají kontrolu nad zbývající částí Luhanské oblasti.

Ukrajinští vojenští představitelé veřejně neoznámili stažení vojsk, ale ani neinformovali o žádných obranných bojích v okolí Lysyčansku, tvrdí analytici amerického institutu. Mluvčí ukrajinské Národní gardy Ruslan Muzyčuk odmítl zprávy o obklíčení Lysyčansku ruskými silami, ale tato popření jsou podle ISW pravděpodobně zastaralá nebo mylná.

Lokalizační záběry ukázaly, jak se ruské síly uvolněně procházejí po čtvrtích na severu a jihovýchodě Lysyčansku, což naznačuje, že v sobotu nezbývali ve městě žádní ukrajinští obránci, nebo jich bylo jen málo, píše Institut pro výzkum války.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov podle ruskojazyčné BBC v sobotu prohlásil, že proruské síly Lysyčansk obklíčily. Zástupce proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Rodion Mirošnik podle agentury Reuters v ruské televizi řekl, že Lysyčansk je pod kontrolou, ale zatím nebyl osvobozen.

Ukrajinská armáda následně uvedla, že se o město v Luhanské oblasti tvrdě bojuje, ale že je stále pod ukrajinskou kontrolu a není v obklíčení, napsala agentura AFP. „V okolí Lysyčansku zuří boje. Město ale naštěstí není v obklíčení a je pod kontrolou ukrajinské armády,“ tvrdil mluvčí ukrajinské Národní gardy Ruslan Muzyčuk. Podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče se o osudu města rozhodne do dvou dnů.

Lysyčansk je poslední velké město v malé části Luhanské oblasti, kterou dosud ruské a proruské síly neobsadily. Ruské jednotky minulý týden po dlouhých bojích a obléhání dobyly sousedící Severodoněck.

  Nový balík americké pomoci Ukrajině zahrnuje obrněnce Bradley a Stryker

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com