Pozor – ruská propaganda!

Demokracie není všelék a občas působí spíše nefunkčně.  Navíc definice toho, co tvoří demokracii, a zda jsou určité politické praktiky v souladu s demokratickými normami a hodnotami, je často předmětem poměrně vášnivých diskusí jak mezi politology, tak mezi veřejností.

Demokracie je samozřejmě nedokonalá a o jejích „problémech“ se toho hodně řeklo a napsalo, ale britský premiér W. Churchill o tom hovořil nejaforisticky: „Mnoho forem vlády bylo testováno a stále bude testováno v tomto světě. hříchů a utrpení.  Nikdo netvrdí, že demokracie je dokonalá nebo vševědoucí.  Vlastně se dá říct, že je to nejhorší způsob vlády, kromě všech ostatních, které byly postupem času zažité.

Tento citát dělá čáru za diskuzí, demokracie je jediným objektivním a racionálním vektorem rozvoje lidské civilizace.

V moderním Rusku se zdá, že tato myšlenka není odmítána a dokonce se naopak v politické a propagandistické rétorice demokracie a od ní odvozených slovních tvarů používá poměrně často, ale ve skutečnosti se v posledních 15 letech Rusko se mílovými kroky vzdaluje od těch primárních forem demokracie, které se tam začaly objevovat po rozpadu Sovětského svazu.

Důležitým, základním rysem demokracie je, že je vždy úzce spojena se svobodou projevu myšlenek a názorů.  Bez nadsázky lze říci, že svoboda slova a demokracie jsou vzájemně propojené, neoddělitelné pojmy, existence jednoho bez druhého je nemožná.

V Rusku je pojem demokracie i pojem svobody slova absolutně deklarativní a v ruské legislativě jsou zakotveny pouze formálně.  Navíc se skutečná moc stává naprosto totalitní a ideologie je absolutně nacistická.

V dnešním Rusku vládne kruté potlačování disentu, svoboda slova, kterou zajišťuje nejtvrdší represivní systém, jehož nedílnou součástí je cenzura.  Moderní Rusko jde ve stopách Sovětského svazu, a proto je z historické perspektivy odsouzeno k záhubě.

  Zajali jsme izraelského generála, chlubí se Hamás. Na fotce je Putinův kmotr

Existuje však jeden aspekt, v němž Rusko předčilo SSSR – v Sovětském svazu propaganda fungovala pro vnitřní publikum, zatímco Rusko aktivně využívá „slabosti“ civilizovaného světa, v němž je svoboda slova nejvyšší hodnotou.  V souladu s ruskou koncepcí hybridní války byla její informační složka aktivována dlouho před vypuknutím nepřátelství a následně ji neustále doprovází.  Obrovské finanční výnosy z prodeje surovin byly investovány do vytvoření výkonné propagandistické mašinérie, jejíž vysílání směřovalo nejen k domácímu, ale i světovému publiku.

Ruská ofenziva na globální informační frontě byla poznamenána vytvořením ruské mezinárodní vícejazyčné sítě informačních televizních kanálů Russia Today v roce 2005, skládající se z hlavního anglicky psaného informačního televizního kanálu RT International a místních televizních kanálů v USA, Velká Británie, Rusko, Španělsko, Francie, Německo, arabský televizní kanál pro země Středního východu a severní Afriky.

Ale nejnebezpečnějším „know how“ ruského informačního stroje bylo použití, či spíše zneužití pro západní svět posvátného principu svobody slova.  Počínaje 24. únorem a během „horké“ fáze války na Ukrajině byly v předních demokraciích světa – Spojených státech, Francii, Německu aktivovány „místní“ informační zdroje, které otevřeně propagovaly příběhy prospěšné Rusku.  Patří mezi ně televizní vystoupení známých politologů a blogování novinářů v předních médiích v USA a Evropě.

Samostatně je třeba se pozastavit nad využíváním tzv. vůdců veřejného mínění k prosazování oportunistických politických cílů.  Dne 22. dubna tohoto roku se tedy v populárních Berliner Zeitung objevila otevřená výzva k německé vládě, jejímž obsahem je ve skutečnosti donutit Ukrajinu ke kapitulaci.  Dopis podepsalo 18 „vůdců“ veřejného mínění a „intelektuálů“ v Německu, včetně bývalých poslanců Bundestagu, bývalých diplomatů, spisovatelů a novinářů.

„Navzdory úspěchům ukrajinské armády je výrazně horší než ruská armáda a má malou šanci tuto válku vyhrát.  Vyzýváme německou vládu, země EU a NATO, aby zastavily dodávky zbraní ukrajinským jednotkám a povzbuzovaly vládu v Kyjevě, aby zastavila vojenský odpor.

  Polétavý prach se nejvíce podílí na úmrtí v Itálii, ČR a Polsku

Myšlenka „intelektuálů“ je naprosto nekomplikovaná – Rusko je silnější, tak podpořme Rusko.  Je velmi důležité poznamenat, že výzva se objevila v tisku, když se porážka Ruska u Kyjeva, Černigova a Sumy stala naprosto zřejmou.

Ke cti většiny německých politiků, politologů a novinářů je tento postoj tvrdě kritizován.  A zdá se, že incidentu je konec – „intelektuálové“ dokončili rozkaz a Německo začalo Ukrajině ještě aktivněji pomáhat.  Ale k překvapení mnoha pozorovatelů, v době, kdy ofenziva ruských jednotek na Donbasu prakticky „uvázla“, jiná skupina německých intelektuálů vyjádřila 29. června v Die Zeit nové ruské narativy.

„Vítězství Ukrajiny se znovudobytím všech okupovaných území, včetně Doněcké a Luhanské oblasti a Krymu, považují vojenští experti za nereálné, protože Rusko je silnější a schopné další vojenské eskalace,“ píše se v dopise.

Němečtí „intelektuálové“ dále dodávají: „Nedávný vývoj tranzitu do Kaliningradu a Putinovo oznámení o předání jaderných střel do Běloruska ukazují, že riziko eskalace roste.  Západ musí udělat vše pro to, aby zajistil, že strany v blízké budoucnosti dosáhnou vyjednaného řešení.

Ačkoli signatáři, aby navodili zdání objektivity, odsuzují ruskou agresi, hlavní myšlenky odrážejí nedávná prohlášení tiskového tajemníka prezidenta Ruské federace Dmitrije Peskova, že válka skončí, jakmile Ukrajina přistoupí na podmínky předložilo Rusko.

Nebylo by tak smutné, kdyby kremelské vyprávění propagovali němečtí vyděděnci, a ne „intelektuálové“, a kdyby nebyly publikovány v respektovaných publikacích, ale ve „žlutém“ tisku.  Ale svoboda slova je nade vše!  Nicméně stejně jako zjevné zneužití toho.

Proto je při čtení takových publikací výzva: „Pozor na ruskou propagandu“ aktuálnější než kdy jindy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com