Fiala a Síkela oznámí výsledky jednání s šéfem VW Blumem ve středu

Ve středu po jednání vlády budou známy výsledky dnešního jednání premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra průmyslu Jozefa Síkely s ředitelem Volkswagenu Oliverem Blumem o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektromobilů v Líních u Plzně. ČTK to řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

„Tento projekt (gigafactory) je pro vládu velmi důležitý, do jeho přípravy se zapojilo hned několik ministerstev. Proto pan premiér a pan ministr o průběhu dnešní schůzky informují nejprve vládní kolegy. Předpokládáme, že tak udělají na středeční vládě. Bližší informace tedy je možné očekávat na tiskové konferenci po jednání vlády,“ uvedl Srnka.

Premiérův mluvčí Václav Smolka označil dnešní schůzku za pracovní, dodal, že ji Fiala nebude komentovat. Premiér nedávno uvedl, že čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny, se blíží ke konci. Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo podle něho soustředit na další strategické projekty.

Volkswagen s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Podle Fialy příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady. „Musí to vést k nějakému výsledku v dohledném čase. I mně se zdá, že čas, po který můžeme mít připravenu tuto lokalitu, můžeme dál jednat, se pomalu blíží ke konci,“ řekl před dvěma týdny premiér.

Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu ale podle DPA ve stejné době uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch. V nejzazším případě podle něj může koncern rozhodnout v roce 2025. Frankfurter Allgemeine Zeitung před dvěma týdny nicméně s ohledem na chystanou Blumeho návštěvu poznamenal, že věci se možná daly do pohybu.

Volkswagen vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě. Stát investici podporuje, chce v místě postavit strategický podnikatelský park. Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena dát na ně devět miliard korun.

  Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com