Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, nikdo nebyl zraněn

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku dnes hořela skladovací hala s plastovými paletami a přepravkami. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Příčina požáru ani škoda zatím není známa. ČTK to řekli mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová a policejní mluvčí René Černohorský. Kouř byl vidět na kilometry daleko.

Langerová řekla, že hasiči se o požáru dozvěděli v 07:44, lokalizovali ho před 12:00 a ještě musejí dohašovat skrytá ohniska pod zřícenou střechou. Na místě zasahovalo 21 profesionálních i dobrovolných jednotek, hasili jak ze země, tak z výškové techniky. Pro rozebírání konstrukcí, které umožní dohašování skrytých ohnisek požáru, bylo na místo povoláno i pásové rypadlo.

Černohorský řekl, že ještě před příjezdem hasičů halu opustilo 33 zaměstnanců. Požár se podle něj dále rozšířil na vedlejší halu, pak se evakuovalo dalších deset lidí. „Bez zranění,“ dodal.

Hasiči na místo požáru povolali i osvětlovací přívěs z centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu. „Jednotky požární ochrany by se v průběhu večera měly redukovat a stupeň požárního poplachu by měl být snížen na druhý. Hasební práce tak budou pokračovat i během noci na úterý,“ uvedla Langerová. V úterý by podle ní měli na místě svou práci zahájit vyšetřovatelé hasičů i policie.

Frenštátská radnice na svých internetových stránkách uvedla, že hořela myčka vratných obalů v objektu firmy Fides Group v Martinské čtvrti. Obyvatele města vyzvala, aby omezili větrání a omezili pohyb v okruhu půl kilometru od místa požáru. Langerová řekla, že kvůli monitorování ovzduší je na místě chemická laboratoř. „Během měření nebyly zjištěny žádné hodnoty nebezpečných látek v ovzduší,“ uvedla pozdě odpoledne.

Předseda představenstva Fides Group Radim Cvrkal na dotaz ČTK uvedl, že škodu zatím nelze vyčíslit, to bude předmětem jednání a šetření následujících dní. Fides není vlastníkem haly, ale nájemníkem. „V tuto chvíli je nejdůležitější, že při požáru nebyl nikdo zraněn a že se ho podařilo lokalizovat,“ uvedl Cvrkal.

  ČR v souvislosti s Izraelem nehrozí bezprostřední nebezpečí, řekl Fiala

Frenštátský provoz, který se zabývá mytím vratných obalů v automobilovém průmyslu, má 50 zaměstnanců. „Nyní vedení společnosti pracuje na strategii, jak celou věc řešit. V následujících dnech budeme na toto téma jednat s našimi obchodními partnery. Situace je o to složitější, že naše společnost funguje jako chráněná dílna v automobilovém průmyslu, kde jsou vztahy mezi dodavateli a zákazníky úzce provázané,“ uvedl Cvrkal.

Třetí poplachový stupeň vyhlašují hasiči například v momentě, kdy událost ohrožuje více než 100 lidí, část obce nebo areál podniku, vlaky nebo několik chovů hospodářských zvířat. Vyhlašují ho také tehdy, když k záchranným a likvidačním pracím využívají síly a prostředky z jiných krajů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com