Izraelské úřady zlikvidovaly nelegální stanoviště osadníků na Západním břehu

Izraelská policie a úřad civilní správy dnes zlikvidovaly nelegální stanoviště osadníků na okupovaném Západním břehu Jordánu, které se mělo stát základem budoucí židovské osady. Osadníky, kteří se v blízkosti stávající osady Ofra usadili před několika měsíci, izraelské úřady z místa evakuovaly. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI).

Podle židovských aktivistů byl na místě zbourán provizorní dům a bylo zabaveno různé vybavení. Úřad civilní správy uvedl, že stanoviště nazvané Or Ahuvia se nacházelo na soukromém palestinském pozemku. Založila ho skupina mladých židovských aktivistek na památku šestnáctiletého Ahuviji Sandaka, který se v prosinci 2020 zabil při automobilové nehodě během honičky s policií poté, co údajně vrhal kameny na Palestince.

Aktivisté podle ToI prohlásili, že Or Ahuvia se měla spolu se třemi dalšími nelegálními stanovišti stát součástí „židovské územní sounáležitosti“.

Židovští osadníci dlouhodobě uplatňují na Západním břehu podobnou strategii: nejprve se usadí v malých skupinkách na okupovaném území, nejlépe poblíž armádních postů, zatímco vláda jejich aktivitu tiše toleruje. Poté využijí konexí a tlaku v Knesetu a v politických kuloárech a nakonec uspořádají masové akce, demonstrace a konference, kde prosazují agendu nových osad.

Palestinci a většina zemí světa přitom považují i Izraelem povolenou výstavbu osad na okupovaných územích za nelegální z pohledu mezinárodního práva a za překážku k míru. Na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě nyní žije přes 700.000 Izraelců a osady územně tříští oblast, kde chtějí mít Palestinci svůj budoucí stát. V současné izraelské vládě ovšem zasedají krajně pravicoví a ultraortodoxní politici s úzkými vazbami na osadnické hnutí, podle nichž Izrael pouze osidluje území, k němuž jeho národ vážou biblické, historické a politické vazby.

ČTK

  Rusko zahájilo další stíhání pražských politiků kvůli Koněvovi, píší ruská média

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com