Rusko se nám vzdaluje, lituje Petříček. EU rozšířila sankce kvůli Navalnému

Na zasedání Rady OSN pro lidská práva český ministr zahraničí Tomáš Petříček vyjádřil znepokojení nad ruskými kroky proti opozici a odsoudil puč v Myanmaru. Kvůli uvěznění vůdce opozice Alexeje Navaľného spolu s dalšími ministry zahraničí schválili prodloužení sankcí EU vůči ruským úředníkům.

Podle Petříčka některé světové vlády zneužily pandemii covidu-19 k dalšímu omezení občanských a politických práv. Ministr uvedl: „ Místo soustředění se na spolupráci s občanskou společností pozorujeme nárůst zatýkání nezávislých novinářů, bojovníků za lidská práva a prodemokratických aktivistů“

“ Extrémně nás znepokojují pokusy ruských úřadů o omezení prostoru pro opozici, občanskou společnost a nezávislé hlasy v zemi. Zadržení politických oponentů je proti ruským mezinárodním závazkům,“ uvedl Petříček.

Podle Petříčka některé vlády po celém světě zneužily pandemii covidu-19 k dalšímu omezení občanských a politických práv. Ministr uvedl: „To, co vidíme, se nezaměřuje na práci s občanskou společností, ale na větší zatýkání nezávislých novinářů, aktivistů za lidská práva a aktivistů za demokracii.“ „Jsme nesmírně znepokojeni pokusy ruských úřadů omezit prostor pro opozici, občanskou společnost a nezávislé hlasy v zemi. Zadržování politických oponentů porušuje ruské mezinárodní závazky,“ uvedl Petříček. „Je mi líto, že Rusko je od nás stále daleko. Proto dnes podporuji prodloužení sankcí,“ řekl Petříček. Podle ČTK budou na sankční seznam přidána jména čtyř osob, včetně ruského generálního prokurátora.

Na rozdíl od schůzky ministrů v lednu tentokrát ministři jednomyslně hlasovali pro přípravu sankcí, zatímco ministry se naposledy postavili proti velkým zemím, jako je Německo a Francie.

Josep Borrell, šéf zahraničních věcí EU, nedávno zareagoval během cesty a marně se v Moskvě snažil vyzvat k propuštění Navalného. Pravděpodobně nejslavnější kritik Kremlu ma stravit v trestanecké kolonii 2,5 roku, protože porušil předchozí podmínku pro zpronevěru veřejných prostředků. Kromě toho ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdě hlasoval proti Borrellovi a Evropské unii, během které Moskva vyloučila tři diplomaty EU.

  „Nenecháme evropské přátele osamocené,“ říká von der Leyenová ve videu o Česku

Borrellův úřad bude nyní pracovat na prověření toho, zda budou lidé z navrhovaného seznamu potrestány zákazem cest do EU a zmrazením majetku na území Unie oprávněně. Nové postihy by mohl definitivně schválit březnový summit EU, na němž se prezidenti a premiéři budou zabývat zhoršujícími se vztahy s Moskvou.

Dvacet sedm zemí EU již loni v říjnu potrestalo šest ruských úředníků za loňskou otravu Navalného. Opozice se v Německu zotavovala po pokusu o otravu, z níž viní Kreml a ruské tajné služby, a byla zatčena krátce po příjezdu do Moskvy v lednu tohoto roku.

Vyjádření k běloruské situace

Petříček v souvislosti s Běloruskem zmínil zprávu zpravodaje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Wolfganga Benedeka, která poukázala na masivní a systematické porušování lidských práv, včetně dobře zdokumentovaných případů mučení a špatného zacházení při zásazích bezpečnostních sil proti odpůrcům běloruského režimu.

Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com