Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 3,9 % z dubnových 4,1 %

Podíl nezaměstnaných v Česku v květnu klesl na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Meziročně byla nezaměstnanost o tři desetiny procentního bodu vyšší. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl proti dubnu o zhruba 12.100 na 285.822, zatímco počet volných míst stoupl o 3200 na 346.604. Ve srovnání s loňským květnem vzrostlo množství volných míst zhruba o 15.600, nezaměstnaných meziročně skoro 19.700 přibylo. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) čísla potvrzují, že rozhodnutí o konci programu Antivirus bylo dobré.

„Tato čísla potvrzují, že jsme udělali dobře, když jsme až na karantény vypnuli Antivirus. Ekonomika se otevírá a podniky se teď udrží na nohou bez téhle injekce,“ napsala ministryně na twitteru. Program Antivirus měl bránit propouštění. Poskytovaly se z něj příspěvky na mzdy a náhrady firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky skončilo ke konci května. V červnu budou moci firmy z programu Antivirus získat už jen příspěvky na část náhrady pro lidi v karanténě, tedy příspěvek A.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že přes rok trvající pandemie se na nezaměstnanosti v Česku zásadně nepodepisuje. „V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod., tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám. Řada nezaměstnaných nastoupila do zaměstnání v rámci sezonních prací, které už jsou v plném proudu,“ uvedl. V následujících měsících by podle něj mohla nezaměstnanost mírně klesat. „Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ dodal. Největší zájem mají o kuchaře a pomocné kuchaře, dále o číšníky, servírky a pomocníky v kuchyni.

  Koruna posílila k euru o 13 haléřů, naopak k dolaru 15 haléřů ztratila

V květnu se na úřadu práce nově zaevidovalo 28.559 lidí, což je zhruba o 9800 méně než loni a zhruba o 5300 méně než před dvěma lety, tedy před pandemií. Průměrný věk nezaměstnaných byl v květnu 43,1 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Podle úřadu práce se věková struktura uchazečů o zaměstnání za posledních pět let výrazně nemění.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v Ústeckém kraji, a to 5,8 procenta, následoval Karlovarský kraj s 5,7 procenta a Moravskoslezský kraj s 5,6 procenta. Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni v květnu, což podle úřadu práce odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji – 2,6 procenta. Nejvíce se situace změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných vzrostl meziročně o 0,9 procentního bodu na 3,6 procenta, a v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde vzrostl o osm desetin procentního bodu na 5,7 procenta, respektive na 5,8 procenta.

Z okresů mělo v květnu nejnižší nezaměstnanost Pelhřimovsko, a to 1,7 procenta. O desetinu procentního bodu vyšší byla míra nezaměstnanosti v okrese Rychnov nad Kněžnou a v Praze-východ a v Mladé Boleslavi dosáhla shodně dvou procent. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných. 9,2 procenta, zaznamenal okres Karviná, na Mostecku činila 7,6 procenta a v Ostravě-město 6,9 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, z toho nejvíce, téměř deset, v okrese Karviná. Na Sokolovsku a na Mostecku je to přes pět lidí na jedno volné místo. Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky do výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v administrativních a průmyslových objektech, řidiče nákladních automobilů, zedníky či kuchaře. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (92.204 míst) a ve Středočeském kraji (64 541).

  Příspěvek na bydlení dostalo v prosinci 228.000 lidí, meziročně o 48 % víc

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v pct.):

Duben 2021 Květen 2021
Praha 3,6 3,6
Středočeský kraj 3,6 3,4
Jihočeský kraj 3,2 3,0
Plzeňský kraj 3,3 3,1
Karlovarský kraj 6,0 5,7
Ústecký kraj 6,0 5,8
Liberecký kraj 4,3 4,1
Královéhradecký kraj 3,1 2,9
Pardubický kraj 2,8 2,6
Vysočina 3,1 2,9
Jihomoravský kraj 4,4 4,2
Olomoucký kraj 4,2 3,9
Zlínský kraj 3,3 3,1
Moravskoslezský kraj 5,8 5,6
ČR 4,1 3,9

 

Zdroj: Úřad práce ČR

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com