Rusko formálně vystoupilo z dohody o otevřeném nebi

Ruský prezident Vladimir Putin dnes svým podpisem formalizoval odchod Ruska od takzvané dohody o otevřeném nebi. Mnohostranná dohoda, kterou uzavřely tři desítky zemí včetně ČR, umožňuje provádět vzájemné kontrolní přelety nad územím signatářských států. Loni od ní odstoupily Spojené státy, Moskva následně avizovala stejný krok.

Rusko původně doufalo, že návrat USA k dohodě bude jedním z bodů plánovaného summitu mezi Putinem a jeho americkým protějškem Joem Bidenem, který se chystá příští týden v Ženevě. Bílý dům však v květnu Moskvu informoval, že se k dohodě, od níž loni v listopadu odstoupila administrativa předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa, vrátit nehodlá.

Odklon Washingtonu od dohody „významně narušil rovnováhu zájmů“ mezi členy dohody a donutil Rusko odejít, uvedl dnes v prohlášení Kreml.

„Závažně to poškodilo vymáhání dohody a její význam při budování důvěry a transparentnosti, což působí nebezpečí pro ruskou národní bezpečnost,“ okomentoval Kreml na svých webových stránkách americké rozhodnutí.

Trump odstoupení vysvětloval tím, že Moskva ujednání nedodržovala, což ale ruská strana popírá.

Smlouva o otevřeném nebi vstoupila v platnost v roce 2002 a má přes tři desítky signatářů. Jejím cílem bylo posílit mezinárodní důvěru umožněním monitorování například dodržování odzbrojovacích smluv a dalších vojenských aktivit. Za dobu jejího trvání smluvní strany uskutečnily přes 1500 kontrolních přeletů.

Autor: ČTK

 

  Rusko hrozí zablokováním twitteru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com