Lékárník v USA znehodnotil 500 dávek vakcín Moderna, považoval je za ‚dílo ďábla‘

ct24.ceskatelevize.cz

Ke třem letům vězení odsoudil soud v USA bývalého lékárníka, který se přiznal, že záměrně zničil stovky vakcín proti covidu-19, protože k nim neměl důvěru. Kromě odnětí svobody soud šestačtyřicetiletému Stevenu R. Brandenburgovi nařídil, že musí nemocnici, kde pracoval, zaplatit 83 800 dolarů (1,7 milionu Kč) jako odškodnění. S odkazem na úterní sdělení amerického ministerstva spravedlnosti o tom ve středu informovala agentura Reuters.

Brandenburg, který pracoval v nemocnici v Graftonu ve státě Wisconsin, se v únoru přiznal k nedovolenému zacházení se spotřebním zbožím, které se pojí s rizikem ublížení na zdraví či smrti další osoby. Lékárník podle soudních dokumentů loni v prosinci dvakrát po sobě během noční služby záměrně z nemocniční lednice vyndal krabici s ampulkami vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna.

Několik hodin je nechal mimo chladničku, než je vrátil zpět k následnému podání. Znehodnotil tak přes 500 dávek vakcíny. Zmíněné vakcíny pak byly podány 57 lidem.

Brandenburg se přiznal, že věřil konspiračním teoriím o vakcínách, a myslí si, že jsou dílem ďábla. Se svými názory na očkování se nejméně dva roky svěřoval svým kolegům. Když měl v minulosti dostat vakcínu proti chřipce, tajně ji podle soudních dokumentů nahradil fyziologickým roztokem a přesvědčil několik svých kolegů, aby udělali totéž. V prohlášení po vynesení rozsudku muž uvedl, že přijímá odpovědnost za své činy a pociťuje „velkou hanbu“. Podle místních novin se omluvil svým kolegům, rodině a obyvatelům města.

Skladování a přeprava vakcíny od společnosti Moderna vyžadují teploty hluboko pod bodem mrazu. Před podáním však lze neotevřené ampulky až 30 dní uchovávat v lednici. Stejně jako vakcína proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech využívá vakcína od Moderny průlomovou technologii takzvané mediátorové RNA (mRNA). Tato metoda je přirovnávána k návodu pro imunitní systém, který jej naučí bojovat s virem. Jen v USA bylo podáno 124 milionů dávek vakcín od Moderny.

  Slovensko pozastavuje vakcinaci látkou od firmy AstraZeneca. Reaguje na úmrtí očkované pacientky

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com