Krejčíková odvrátila mečbol a zahraje si o grandslamový titul

img.blesk.cz

Barbora Krejčíková postoupila do finále Roland Garros a zahraje si o první grandslamový titul ve dvouhře. Česká tenistka v semifinále na pařížské antuce odvrátila Marii Sakkariové z Řecka mečbol a zvítězila 7:5, 4:6 a 9:7. Souboj trval tři hodiny a osmnáct minut.

V sobotním finále se pětadvacetiletá Krejčíková utká s Anastasií Pavljučenkovovou. Ruska porazila Tamaru Zidanšekovou ze Slovinska 7:5 a 6:3.

Krejčíková je třetí českou finalistkou French Open od roku 2015. Před šesti lety hrála o titul v Paříži Lucie Šafářová a předloni Markéta Vondroušová. Jedinou českou vítězkou dvouhry French Open je Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale v letech 1982 a 1984 pod vlajkou USA.

„Vždycky jsem chtěla hrát zápas jako byl tenhle. Obě jsme měly své šance, obě jsme hrály tak dobře a i kdybych prohrála, tak bych na sebe byla pyšná. Nejdůležitější je bojovat, nejen tady, ale i v běžném životě,“ řekla Krejčíková na kurtu a vyklepávala si unavené nohy.

Poděkovala svému týmu i dvojnásobnému vítězi turnaje Janu Kodešovi v hledišti. „Za podporu. Psal mi celou dobu. A děkuji Janě Novotné tam nahoře, která na mě dohlíží, opravdu mi chybí. Je pro mě důležité, že jsem to řekla nahlas,“ pronesla Krejčíková. Na kameru pak nakreslila srdíčko a do něj napsala jméno ve středu zesnulé herečky Libuše Šafránkové.

Krejčíková se stejně jako ve čtvrtfinále pomaleji rozjížděla. V prvním setu prohrávala 1:3 a při svém podání 15:40. Pomohly jí ale dvě lehké chyby soupeřky, udržela si servis a zaťala pěst. Od té doby byla ve výměnách stabilnější. Otočila na 5:3, jenže pak vypadla z rytmu, prohrála osm míčů v řadě a rázem bylo srovnáno. Opět ale Krejčíková ukázala vnitřní sílu. Čistou hrou si podržela podání na 6:5 a jistou hrou od základní čáry vybojovala brejk a zároveň úvodní set.

  Věřila jsem si a spadlo mi tam skoro všechno, komentovala Siniaková hladký postup do čtvrtfinále

Ve druhém setu byla Krejčíková pod tlakem Sakkariové. Příliš chybovala, ztrácela 0:4 a o sadu přišla. Před třetím setem se odešla převléknout do šatny a začala čistou hrou. Dobrý pohyb Sakkariové nutil Krejčíkovou hrát míče blíž k lajnám a víc chybovat, a přesně tak přišla o podání na 1:2. Češka pak bojovala, snažila se hrát chytře, střídala rychlé míče s volnějšími, s čopy a vysokými balony k základní čáře, které Sakkariová těžko zpracovávala.

Za stavu 3:5 ale čelila mečbolu. Odvážně naběhla k síti a poslala míč mimo dosah soupeřky. O hru později Krejčíková uspěla při třetím brejkbolu a srovnala na 5:5. Za stavu 7:6 mohla Krejčíková zápas ukončit, vedla 40:15, ale při prvním mečbolu chybovala a druhý si Sakkariová uhrála. Ke třetímu Češce pomohlo „prasátko“ po returnu, ale soupeřka dala eso.

Za stavu 8:7 Krejčíková předvedla skvělou obranu, vrátila těžký bekhend a poté měla po dvojchybě čtvrtý mečbol. Po úderu Sakkariové už zvedla ruce nad hlavu, protože lajnový ohlásil aut, ale hlavní rozhodčí Pierre Bacchi se přišel na míč podívat a výrok k nelibosti Češky opravil. Výměna se opakovala a Sakkariová dala nechytatelný bekhend. Jenže Krejčíková si vynutila pátý mečbol a při něm poslala vítězný úder. Její radost už nic nepřekazilo.

Krejčíková má šanci vyhrát dvouhru i čtyřhru, ve které ji čeká v páru s Kateřinou Siniakovou semifinále v pátek. Vyhrát dvouhru i čtyřhru žen dokázala v Paříži naposledy domácí Mary Pierceová v roce 2000.

Devětadvacetiletá Pavljučenkovová se dostala do finále až při svém dvaapadesátém grandslamu kariéry. V případě titulu by na French Open navázala na tři své krajanky – Marii Šarapovovou (2012, 2014), Světlanu Kuzněcovovou (2009) a Anastasii Myskinovou (2004).

V utkání se Zidanšekovou prohrávala 0:2, ale díky své aktivnější hře a dobrému returnu otočila na 5:3. Při prvním setbolu udělala dvojchybu a soupeřka srovnala na 5:5, ale Ruska přeci jen nervóznější soupeřku znovu začala přehrávat a získala čtyři hry v řadě.

  Krejčíková postoupila v Indian Wells do 3. kola, Linda Fruhvirtová neuspěla

Ve druhém setu rodačka ze Samary vedla 4:1 a Zidanšeková se zkusila nadechnout k obratu. Snížila na 4:3, ale v její hře převažovaly chyby a víc nezvládla. I díky 27 vítězným úderům postoupila do finále jednatřicátá nasazená Pavljučenkovová po utkání dlouhém hodinu a půl.

„Tohle jsem vždycky strašně moc chtěla a teď nic necítím,“ řekla Pavljučenkovová v rozhovoru na kurtu. „Tenis je o hlavě. To je na něm opravdu velmi těžké,“

Krawczyková a Salisbury získali titul ve smíšené čtyřhře

Desirae Krawczyková a Joe Salisbury získali na tenisovém Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Americko-britská dvojice porazila ve finále na pařížské antuce ruský pár Jelena Vesninová, Aslan Karacev po setech 2:6, 6:4 a 10:5 v super tie-breaku. Češka Barbora Krejčíková se dnes střetne o postup do finále  s Řekyní Marií Sakkariovou. Jejich duel se bude hrát na závěr programu na centrálním kurtu Philippa Chatriera.

Sedmadvacetiletá Krawczyková slaví první grandslamový titul a devětadvacetiletý Salisbury druhý. Loni uspěl s krajanem Rajeevem Ramem ve čtyřhře na Australian Open.

Vesninová s Karacevem dominovali prvnímu setu. Ve druhém uspěli po brejku z deváté hry Krawczyková a Salisbury a povzbuzeni vstoupili dobře do super tie-breaku. Vedli v něm 4:0 a 6:1, Rusové ještě snížili na 4:6, ale Američanka a Brit koncovku zvládli.

„Máme velkou radost a doufám, že spolu budeme hrát dál,“ řekla Krawczyková při vyhlášení. Vítězové si za titul rozdělí 110 tisíc eur, v přepočtu přes 2,8 milionu korun.

Olympijská vítězka čtyřhry z Ria de Janeiro a bývalá deblová světová jednička Vesninová hrála první grandslam po třech letech. Po mateřské pauze se vrátila na kurty letos a s Karacevem se domluvili na mixu už v únoru. „Překvapil mě nabídkou, ale byla jsem ráda,“ řekla Ruska.

Překvapivý semifinalista Australian Open Karacev hrál smíšenou čtyřhru poprvé. „A výborně, zatleskejte mu,“ vyzvala Vesninová fanoušky po finále a k duelu majitelka tří grandslamových titulů ve čtyřhře a jednoho v mixu doplnila: „Byli jsme blízko, ale soupeři byli o fous lepší.“

  Manchester City vyhrál osmifinále LM 3:1 v Kodani, Real zdolal 1:0 Lipsko

French Open v Paříži:

(antuka, dotace 34,36 milionu eur)

Muži:

Čtyřhra – semifinále:

Golubjev, Bublik (Kaz.) – Andújar, Martínez (Šp.) 1:6, 6:4, 6:4, Herbert, Mahut (6-Fr.) – Cabal, Farah (2-Kol.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:2), 6:4.

Ženy:

Dvouhra – semifinále:

Pavljučenkovová (31-Rus.) – Zidanšeková (Slovin.) 7:5, 6:3, Krejčíková (ČR) – Sakkariová (17-Řec.) 7:5, 4:6, 9:7.

Smíšená čtyřhra – finále:

Krawczyková, Salisbury (USA/Brit.) – Vesninová, Karacev (Rus.) 2:6, 6:4, 10:5.

Junioři:

Čtyřhra – čtvrtfinále:

Lilov, Privara (USA/SR) – Jurajda, Dahlberg (ČR/Švéd.) 6:2, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Nosková (ČR) – Jiménezová (And.) 7:5, 2:6, 6:3.

Čtyřhra – čtvrtfinále:

Nosková, Jiménezová (3-ČR/And.) – Hasegawaová, Xuová (Jap./USA) 6:1, 6:0, Bondarenková, Tothová (8-Rus./Maď.) – L. Fruhvirtová, P. Kuděrmětovová (2-ČR/Rus.) 5:7, 6:4, 11:9.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com