Podle průzkumu se lidem pracujícím z domova zvýšil stres

zijuspesne.cz

Míra stresu v práci se proti loňskému roku příliš nezměnila. Zvýšil se však stres v životě pracovníků, kteří se přesunuli do domácích kanceláří, a kvůli tomu jim scházely sociální interakce s kolegy i hranice mezi soukromým a pracovním životem. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Stres v práci zažívá 86 procent zaměstnanců, jen 18 procent jich však uvádí, že jde o stres častý a vyčerpávající. Občas je v práci ve stresu 52 procent pracovníků a 16 procent zmiňuje spíše stres pozitivní, založený na bázi adrenalinu, který je dále motivuje. Proti loňskému roku nejde o zásadní výkyv.

Až 40 procent respondentů ovšem uvádí nárůst stresu v osobním životě. „Jde zejména o pracovníky, kteří se s vypuknutím pandemie přesunuli na home office a do on-line prostředí. Chybí jim přímá sociální interakce a často bojují se smazáváním hranic mezi pracovním a osobním životem. Pracují ve ztížených podmínkách, vedle práce často řeší péči o děti, a proto se v mnoha případech cítí i více vytížení,“ uvedl ředitel Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.

Na větší vytížení a množství práce než před vypuknutím pandemie si stěžuje 34 procent pracovníků. Nejčastěji jde o lidi z oboru podnikových služeb (43 procent). Do značné míry to může být tím, že tento obor podle asociace ABSL v době pandemie často rozšiřoval svou působnost a přebíral práci od sesterských center v Asii, kde nedokázali v době pandemie a zavřených kanceláří zajistit hladký provoz z domova.

Větší množství práce a vytížení pak v průzkumu uvedlo také 41 procent pracovníků z oboru IT, a to zejména kvůli rychle postupující digitalizaci, přijímání nových technologií a nutnosti IT podpory vzdáleně pracujících zaměstnanců.

Čtvrtina respondentů upozorňuje také horší efektivitu komunikace, která se vlivem práce z domova výrazně změnila. „Virtuální komunikace sebou přináší nejasnosti zejména ve způsobu interpretace zpráv, což může vést nejen k nepříjemné atmosféře mezi kolegy, ale také ke snížené efektivitě a produktivitě práce. Tendence být stále na přijmu a online může být zase pro řadu pracovníků zdrojem stresu,“ upozornil Malo.

  Britští zbrojaři kupují většinu v české Bohemia Interactive Simulations

Zdrojem stresu dnes často bývají i obavy o zdraví, které v dnešní době alespoň někdy vnímá 69 procent respondentů. Častěji je mají ženy a zaměstnanci nad 55 let. Na popularitě proto získávají benefity související s ochranou zdraví a stále diskutovanějším tématem je i očkování proti covid-19. To by v případě možnosti nabídl zaměstnavatel 12 procent zaměstnanců. Více než polovina z nich by měla zájem, čtvrtina by naopak očkování odmítla.

Průzkum se konal formou on-line dotazování v průběhu letošního jara, tedy rok od vypuknutí pandemie covid-19 v ČR, která přinesla změny na pracovním trhu napříč všemi obory. Do průzkumu se zapojilo 1066 respondentů z celé České republiky.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com