Přehledně: Za jakých podmínek můžete vycestovat do zahraničí

seznamzpravy.cz

Kam a za jakých podmínek je možné cestovat v době koronavirové? Seznam Zprávy přinášejí přehled aktuálně platných podmínek vstupu pro turisty, které zavedly jednotlivé evropské země.

Co v článku naleznete?

Oblíbené destinace Čechů a podmínky cestování do nich

– Chorvatsko

– Slovensko

– Itálie

– Rakousko

– Řecko

– Španělsko

Co dělat po návratu do Česka

– Cestovatelský semafor

– Pravidla po příjezdu ze zahraničí do ČR

Podmínky cestování po členských zemích Evropské unie by měl sjednotit digitální zelený certifikát, takzvaný covidový pas. Evropský parlament 9. června definitivně schválil nařízení o jejich zavedení. Platit by měly od 1. července, do kdy musí jednotlivé členské země toto nařízení implementovat.

Schválená pravidla obyvatelům EU zaručují, že jejich země jim na požádání bezplatně vydá digitální či papírové osvědčení, díky němuž budou moci až na výjimky bez dalších podmínek cestovat do jiných unijních států. Certifikáty budou k dispozici plně očkovaným lidem, majitelům čerstvých PCR či antigenních testů s negativním výsledkem či lidem, co v posledním půlroce nemoc prodělali. Země budou muset uznávat všechny vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), budou však dobrovolně moci akceptovat i další látky jako ruský Sputnik V.

Unijní státy budou mít možnost ve výjimečných a odůvodněných případech vyžadovat po majitelích pasů dodatečné podmínky, jako jsou například karantény.

Do Česka mohou cestovat lidé, kteří mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, z Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Přidat by se mohlo i Bulharsko, oznámil v pátek 11. června ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Za podobných podmínek by měly tyto státy umožnit vstup osob očkovaných v Česku. Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko a od 14. června i Slovensko už první dávku očkování uznávají, zatímco Německo a Polsko vyžadují stále kompletní vakcinaci. Do Slovinska naopak mohou čeští turisté od 12. června bez jakýchkoliv omezení.

Česko plánuje podmínky příjezdu pro očkované z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Chorvatska ještě více uvolnit. Cestující by mohli překračovat hranice bez omezení již po první dávce očkování. Na tiskové konferenci to v pátek 28. května uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ostatní evropské státy zatím nejsou ohledně vstupu do zemí jednotné. Část z nich požaduje pouze negativní výsledek PCR testu, část pro cestující zavedla také povinnou karanténu a některé nedovolují vstup turistům na svá území vůbec. Bez omezení mohou Češi v Evropě cestovat do Albánie, Andorry, Severní Makedonie, Švýcarska, Lichtenštejnska, Rumunska a nově také do Černé Hory, Nizozemska a Slovinska.

  Vlaky GW Train Regio budou 10 let vozit cestující v Pošumaví

Oblíbené destinace Čechů

Chorvatsko

Nejoblíbenější destinací Čechů je dlouhodobě Chorvatsko, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Země je v současné době turistům otevřena. Podmínkou pro vstup je předložení negativního výsledku PCR testu, který nesmí být starší než 72 hodin, nebo předložení antigenního testu, který může být maximálně 48 hodin starý. Výjimku z testování mají děti do 12 let.

Chorvatsko také umožňuje příjezd lidem, kteří mají potvrzení o ukončeném očkování. Stejné podmínky platí i pro osoby, jež prodělaly onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

Při cestě do Chorvatska se nemusí prokazovat testem ani lidé, kteří již obdrželi první dávku vakcíny a od té doby uplynulo minimálně 22 dní. Další podmínky se pak liší v závislosti na očkovací látce. Pokud cestující obdrželi vakcínu od společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna, mohou na území Chorvatska vstoupit v rozmezí od 22. dne do 42. dne od aplikace první dávky. V případě látky od společnosti AstraZeneca je to období od 22. dne do 84. dne.

Specifické podmínky pak mají lidé, kteří onemocnění covid-19 prodělali a zároveň jsou naočkováni minimálně první dávkou vakcíny. Ti při vstupu do Chorvatska nemusí předkládat test až šest měsíců od očkování.

Stejně jako minulý rok i letos lze do Chorvatska jet vlakem. „Na letošní letní spoje je dohromady prodáno přes 30 tisíc jízdenek a zájem je hned začátkem sezony značný,“ řekl ČTK mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Slovensko

Slovensko uvolňuje od pondělí 14. května podmínky vstupu do země. Před příjezdem je stále povinné se registrovat prostřednictvím elektronického formuláře. Nově mohou cestující předložit již na hranicích negativní výsledek testu, který absolvovali na území Česka. PCR test nesmí být starší více než 72 hodin, antigenní maximálně 24 hodin. Slovensko dosud české testy neuznávalo.

Test nemusí předkládat očkovaní lidé (podrobnosti najdete v infoboxu níže) a osoby, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Stejné podmínky se vztahují také na lidi mladší 18 let.

Podrobné podmínky pro příjezd očkovaných na Slovensko

V případě dvoudávkových vakcín platí, že:

– od první dávky musí uplynout minimálně 21 dní, maximálně pak 90 dní

– od druhé dávky musí uplynout minimálně 21 dní, maximálně ale 12 měsíců od první dávky

V případě jednodávkových vakcín platí, že:

– od první dávky musí uplynout minimálně 21 dní, maximálně ale 12 měsíců od očkování

Pokud se nechá naočkovat osoba, která v posledních 180 dnech onemocnění covid-19 prodělala, musí opět uplynout minimálně 21 dní a maximálně 12 měsíců od první dávky.

Itálie

Itálie zavedla se začínající turistickou sezonou vstřícnější podmínky, které platí od 16. května. Cestující musí po příjezdu předložit negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, jenž nesmí být starší více než 48 hodin. Výjimku z testování mají děti do dvou let.

  Komentář: Proč je inflace v Česku ve skutečnosti 6 % a proč to ČNB nesmí přiznat

Současně musí cestující před příjezdem vyplnit formulář (čestné prohlášení) a nahlásit příjezd italským zdravotnickým zařízením. Pokud se přijíždějící neprokáže testem, musí nastoupit do desetidenní karantény, na jejímž konci je vyžadován opětovný PCR nebo antigenní test.

Výjimky pro lidi s ukončeným očkováním nebo ty, kteří onemocnění covid-19 prodělali, Itálie zatím nezavedla. Čeká na dohodu v rámci Evropské unie.

Na stránkách italského ministerstva zdravotnictví si zodpovězením několika krátkých otázek můžete ověřit, jaké podmínky pro vás aktuálně platí.

Rakousko

Také Rakousko s nadcházející turistickou sezonou změnilo podmínky vstupu do země. Od 19. května již nemusí cestující z Česka a dalších zemí s nízkým výskytem nákazy do karantény. Nově tak stačí doložit jeden ze tří dokumentů: negativní výsledek testu (v případě PCR testu nesmí být starší více než 72 hodin, antigenní pak 48 hodin) nebo doklad o očkování, kdy od první dávky vakcíny musí uplynout minimálně 22 dní, nebo potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 v posledních šesti měsících. Výjimku z předkládání testu mají děti do desíti let, pokud cestují s dospělým.

Od 10. června již nemusí cestující z Česka vyplňovat elektronický formulář.

Podrobné podmínky pro příjezd očkovaných do Rakouska

Do Rakouska mohou přijet lidé, kteří obdrželi:

– první dávku vakcíny a uplynulo od ní minimálně 22 dní, pokud se jedná o dvoudávkovou vakcínu (potvrzení je platné po dobu tří měsíců),

– druhou dávku vakcíny (potvrzení je platné devět měsíců od první dávky),

– první dávku vakcíny jednodávkové očkovací látky a uplynulo od ní minimálně 22 dní (potvrzení je platné devět měsíců od podání první dávky),

– vakcínu kdykoliv za předpokladu, že alespoň 21 dní před očkováním byl proveden pozitivní PCR test, nebo důkaz o přítomnosti neutralizačních protilátek (potvrzení je platné devět měsíců od vakcinace).

Řecko

Turistická sezona v Řecku oficiálně začala v polovině května, a změnily se tak i podmínky vstupu do země. Momentálně do Řecka mohou přicestovat lidé, kteří předloží negativní výsledek PCR testu ne starší než 72 hodin, nebo se prokážou ukončeným očkováním, kdy od poslední dávky musí uplynout minimálně 14 dní, nebo doloží, že onemocnění covid-19 prodělali.

Stejně jako většina zemí i Řecko požaduje po cestujících vyplnit příjezdový formulář, a to nejpozději 24 hodin před příjezdem do země. Cestující pak obdrží QR kód, jenž mimo jiné slouží i k namátkovému testu, který mohou řecké úřady požadovat při vstupu do země. Pokud by výsledek testu byl pozitivní, musí cestující podstoupit desetidenní karanténu.

  Otevřou se obchody, nebo ne? Jsme připravení, hlásí obchodníci

Výjimku z předkládání potvrzení o bezinfekčnosti mají děti do pěti let.

Španělsko

Španělsko od pondělí 7. června zavedlo nové podmínky pro cestující. Nově mohou přijíždějící prokázat bezinfekčnost třemi způsoby: předložit negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, který nesmí být starší více než 48 hodin, nebo se prokázat ukončeným očkováním (od poslední dávky musí uplynout minimálně 14 dní), nebo doložit, že cestující onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech prodělal. Povinnost před příjezdem vyplnit elektronický příjezdový formulář zůstává.

V neděli 9. května skončil ve Španělsku nouzový stav, přijímání opatření je tak na autonomních vládách jednotlivých oblastí. Může se lišit v závislosti na epidemické situaci v daných oblastech. Podrobně ji lze sledovat na webových stránkách jednotlivých oblastí, rozcestník nabízí MZV ČR.

Co dělat po návratu do Česka?

Pro vstup do Česka platí takzvaný cestovatelský semafor, který Ministerstvo zahraničních věcí pravidelně aktualizuje na základě míry rizika nákazy v jednotlivých zemích. Rozděleny jsou do pěti kategorií, od kterých se pak odvíjejí podmínky vstupu do Česka.

V kategorii s nízkým rizikem nákazy je z evropských zemí momentálně Vatikán, Island, Malta, San Marino a pondělí 14. června také Polsko, Rumunsko a Monako. Se středním rizikem nákazy je na mapě Evropy Bulharsko, Finsko, Itálie, Irsko, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Baleárské ostrovy, Kanárské ostrovy a od pondělí 14. června také Estonsko, Chorvatsko, Kypr, Švýcarsko a Azorské ostrovy. Podrobná pravidla si můžete prohlédnout v tabulce pod mapou.

Při cestě z „oranžových“ nebo „červených“ zemí nemají osoby, které byly plně očkovány na území ČR, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb. Tyto povinnosti se nevztahují ani na lidi, kteří mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny. Musí pouze vyplnit příjezdový formulář.

Výjimky z opatření mají také lidé, kteří onemocnění covid-19 prodělali a od prvního pozitivního testu uplynulo alespoň 14 dní, ne však více než 180 dní. Vztahuje se na návrat z „oranžových“, „červených“ i z „tmavě červených“ zemí. Doložit musí lékařské potvrzení o prodělání nemoci.

Češi mají navíc úplný zákaz vycestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy. Jedná se o státy, kde je rozšířená jihoafrická, brazilská nebo indická varianta koronaviru. Toto opatření Ministerstva zdravotnictví zatím platí do 30. června. Jedná se o Botswanu, Brazílii, Svazijsko, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com