Koruna stagnovala k euru a mírně ztrácela na dolar

burzovnisvet.cz

Koruna v pátek mírně oslabila vůči americkému dolaru a stagnovala k euru. Ve vztahu k dolaru si od čtvrtečního podvečera do dnešních 17:00 pohoršila o šest haléřů na 22,84 Kč/USD. Vůči jednotné evropské měně o haléř zpevnila na 24,25 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza v závěru týdne dál oslabila.

Kurz české měny vůči euru výrazněji nezareagoval ani na středeční jmenování nových členů bankovní rady České národní banky, ani na dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu o vývoji cen výrobců v Česku za listopad.

Ceny výrobců se v předposledním kalendářním měsíci letošního roku dál meziročně zvyšovaly. Nejvýrazněji, o 29,9 procenta, stouply ceny zemědělských výrobců. O 21,3 procenta byly vyšší ceny průmyslových výrobců, ceny stavebních prací pak stouply meziročně o 11,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 6,5 procenta.

Burzovní index PX klesl třetí den v řadě, v pátek o 0,42 procenta na 1166,45 bodu, uzavřel tak na nejnižší hodnotě od konce října. Dolů ho táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, které zlevnily o 2,5 procenta. Mírněji ztratily i Komerční banka a pojišťovna VIG, z menších emisí se nedařilo tabákové firmě Philip Morris. Naopak se ziskem uzavřely Erste Group či zbrojovka Colt CZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Cenné papíry ČEZ odepsaly 2,53 procenta na 750,50 koruny, uzavřely na denním minimu, podotkl Josef Dudek z Fio banky. Komerční banka přišla o 0,69 procenta na 651,50 koruny a pojišťovna VIG si pohoršila o 0,38 procenta na 525 korun. Z menších emisí ztratily nejvýrazněji akcie Philip Morris, obchodování uzavřely níže o 2,16 procenta na 16.320 Kč.

Naopak se ziskem 0,91 procenta končila seanci Erste Bank, jedna akcie tak nyní vyjde na 683,80 koruny. Podle Dudka titul těžil z dobrého výkonu západoevropského bankovního sektoru. Moneta Money Bank si polepšila jen mírně, a to o 0,14 procenta na 71,90 koruny. Z menších emisí se dařilo společnosti Photon Energy, která získala téměř dvě procenta, či zbrojaři Colt CZ, jehož akcie posílily o 1,25 procenta na 566 korun.

  Vláda schválila zvýšení důchodů v průměru o 1017 korun i covidové kompenzace

V uplynulém týdnu popáté akcie na pražské burze oslabily o 0,6 procenta na 1166,5 bodu. Nejrychleji rostly akcie zbrojovky Colt CZ. Nejvýraznější pokles vykázaly akcie výrobce cigaret Philip Morris. V minulém týdnu pražská burza oslabila o 2,1 procenta.

„PX index rostl jen v úterý,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota. „Uplynulý týden patřil zasedáním centrálních bank. Obě přinesla výprodej rizikových aktiv. Konkrétně index S&P 500 odepsal 2,1 procenta. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odevzdala 3,4 procenta,“ doplnil analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejlepší výkon z jednotlivých akcií předvedly akcie Colt CZ, které přidaly 2,91 procenta na 566 Kč, pravděpodobně jako reakce na zastropování cen elektřiny pro velké podniky. Silný růst byl vidět na konci týdne v pátek na závěr obchodování. Nejvíce tento týden naopak oslabily akcie Philip Morris ČR, které přišly o 3,32 procenta na 16.320 Kč, když skokově propadly v závěru pátečního obchodování.

Předposlední a zároveň sváteční týden letošního roku se bude podle Vaníčka nést v závěsu posledních zasedání centrálních bank Fed a ECB. Investoři budou dále upravovat svoje náhledy na vývoj úrokových sazeb a ekonomiky a k tomu přizpůsobovat svá portfolia. „Očekáváme, že bude nadále převládat obezřetnost investorů, kteří se budou odklánět od rizika,“ podotkl.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 24,26 24,25
Kč/USD 22,78 22,84

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com