Velitel ozbrojených sil v rozhovoru řekl, že Rusko může znovu zaútočit na Kyjev

Vrchní velitel ukrajinské armády generál Valerij Zalužnyj má daleko k přehnanému optimismu ohledně ruské války proti Ukrajině. Obává se silného útoku ruských jednotek v nadcházejících zimních měsících, což bude pro Kyjev těžké.

Jsem přesvědčen, že někde za Uralem Rusko připravuje nové asi 200 000 vojáky. vojáků a učiní další pokus o útok na Kyjev, řekl vrchní velitel ukrajinské armády generál Valerij Zalužny v rozhovoru pro britský týdeník Economist.

Zalužny: Mobilizace v Rusku fungovala

Podle Zalužného je chybou soustředit se pouze na nedostatky ruské mobilizace vyhlášené v září prezidentem Vladimirem Putinem. Mobilizace fungovala. Není pravda, že jejich problémy jsou tak vážné, že tito lidé nebudou bojovat. Budou. Car jim řekne, aby šli do války a oni jdou. Studoval jsem historii dvou čečenských válek a bylo to stejné. Možná nejsou moc dobře vybavené, ale i tak jsou pro nás problémem. Odhadujeme, že mají rezervu 1,2 miliardy až 1,5 milionu lidí – oznámil velitel.

Podle jeho názoru je nejdůležitějším cílem ruských jednotek co nejvíce natáhnout frontovou linii, aby se zabránilo Ukrajincům přeskupit se a zahájit další protiofenzívu. „Proto vidíte boje v první linii 1500 lidí.“ km. Někde intenzivněji, jinde méně. To zapojuje naše jednotky, ale (…) to neřeší strategické problémy Rusů, vysvětlil Zalužny.

Ukrajinský generál: Potřebujeme větší podporu ze Západu

Jak zdůraznil, ukrajinské síly jsou schopny dosáhnout vojenského vítězství nad silnějším protivníkem, ale potřebují k tomu větší podporu ze strany Západu. – Konkrétně potřebuji 300 tanků, 600-700 bojových vozidel pěchoty a 500 houfnic. Myslím, že pak by bylo zcela reálné dosáhnout (na bojišti) hranic 23. února (před ruskou invazí v roce 2022 – pozn. red.). Toho však nemohu dosáhnout dvěma brigádami.

  Česká republika uvalila sankce na generálního ředitele a spolupracovníky ruského výrobce zbraní

Ukrajina „balancuje na jemné hranici“

Podle Zalužného Ukrajina v současné době „balancuje na tenké lince“, pokud jde o účinnost svého energetického systému, který byl silně oslaben v důsledku ruského ostřelování. To ovlivňuje i situaci na frontě. – Nejsem odborník v oblasti energetiky, ale zdá se mi, že už jsme na hraně. (…) Pokud dojde ke zničení elektrické sítě, začnou manželky a děti vojáků mrznout. Takový scénář je možný. Dovedete si představit, v jaké náladě pak bude armáda? Dá se mluvit o přípravě rezerv na další boj bez vody, světla a tepla? poznamenal generál.

Shromáždění adekvátních záloh je podle velitele klíčovou etapou v přípravách Ukrajiny na další fázi války, která může začít na začátku příštího roku. – Naším prvním klíčovým úkolem je již neztrácet půdu pod nohama, protože dobře vím, že osvobodit oblast později je 15krát těžší, než ji předtím udržet. (…) Druhým strategickým cílem je připravit se na (novou) fázi konfliktu. Uskuteční se v únoru. V nejlepším případě v březnu, v nejhorším na konci ledna, předpovídá Zalužny.
Útok na Kyjev?

Nová etapa války nemusí začít na Donbasu. Pravděpodobný je také ruský útok na Kyjev, útok z Běloruska a dokonce i útok na jižní část fronty, řekl velitel. V současné době se Kreml snaží přečkat těžké období zimních bojů v doněckém sektoru, což je pro nepřítele situace „bez východiska“. Cílem Moskvy je donutit Kyjev k operační pauze a poté mobilizovat nové jednotky a provést další ofenzívu na začátku roku 2023, dodal.

– Pro nás, pro ozbrojené síly, válka (s Ruskem) začala (již) v roce 2014. V té době jsem však vůbec netušil, co je to vlastně válka. Přečetl jsem spoustu knih, vystudoval s vyznamenáním všechny univerzity, teoreticky jsem všemu rozuměl, ale nevěděl jsem, co vlastně válka znamená. Během osmi let konfliktu, do roku 2022, jsme však toto všechno dokonale pochopili. Proto, když začala rozsáhlá agrese, využili jsme nejen své znalosti, ale i nabyté dovednosti a zkušenosti – přiznal Zalužny.

  Odstřihnutí od ruského plynu

– Nejdůležitější zkušeností, kterou jsme získali a praktikovali téměř jako náboženství, bylo, že Rusové a všichni ostatní nepřátelé by měli být jednoduše zabiti a – co je nejdůležitější – neměli byste se to bát. A to je to, co děláme,“ uvedla armáda.

Ukrajinská a ruská armáda. Civilizační rozdíly

Generál také poukázal na civilizační rozdíly mezi ukrajinskou a ruskou armádou. – Generál Surovikin (velitel kremelských invazních sil – pozn. red.) je obyčejný vrah z dob cara Petra I. Podíváte se na něj a pochopíte, že buď splníte jím stanovený úkol, nebo jste v prdeli. Už dávno jsme pochopili, že to nejde. A zvláště jsme si to uvědomili v roce 2014, kdy 21letí poručíci museli velet mužům ve věku 50 nebo 60 let – vysvětlil Zalužny.

„Být normální znamená zůstat člověkem v každé situaci. To je nejdůležitější. Buďte lidmi, abyste se stali vůdcem. Buďte chytřejší, silnější, talentovanější a na základě toho se pak snažte řídit ostatní lidi. Toto je náboženství, které jsem (vždy) vyznával.

Článek připravila Dana Markova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com