Putin a Biden se sešli k rozhovorům v Ženevě

ft.com

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se dnes v Ženevě sešli k jednání o rozsáhlé škále témat. V městské vile La Grange je uvítal švýcarský prezident Guy Parmelin. Biden a Putin se osobně setkávají poprvé od chvíle, kdy se prezident USA v lednu ujal funkce. Parmelin prezidenty přivítal ve „městě míru“ Ženevě, a popřál jim plodné rozhovory. „Švýcarsko je poctěno tím, že vás může přivítat na tomto summitu, a je potěšeno, že může podpořit dialog a vzájemné porozumění,“ řekl Parmelin stojící mezi Bidenem a Putinem. „Přeji vám oběma, páni prezidenti, plodný dialog v zájmu vašich dvou zemí a světa,“ dodal.

Biden s Putinem si po stručném proslovu švýcarského prezidenta krátce potřásli rukou. Při uvítání na schodišti vily se oba státníci tvářili spíše vážně. Samotná vrcholná schůzka pak začala v knihovně vily z 18. století za přítomnosti ministrů zahraničí obou velmocí Antonyho Blinkena a Sergeje Lavrova. „Pane prezidente, chtěl bych vám poděkovat za iniciativu vedoucí k dnešní schůzce,“ řekl Putin Bidenovi v prvních minutách věnovaných fotoreportérům. „Doufám, že naše setkání bude produktivní,“ řekl dále před fotografy a kameramany, kteří byli krátce vpuštěni na úvod jednání.

„Vím, že jste měl dalekou cestu. A mnoho práce. Přesto se v rusko-amerických vztazích nahromadilo mnoho otázek, které vyžadují diskusi na nejvyšší úrovni,“ pokračoval ruský prezident. „Já myslím, že je vždy lepší setkání tváří v tvář,“ odpověděl Biden, který se častěji než jeho protějšek pokoušel o úsměv před fotoreportéry.

Státníky čekají několikahodinové rozhovory, po jejichž skončení by měli Biden a Putin vpodvečer, každý zvlášť, vystoupit před novináři. Americký prezident do Ženevy dorazil z Bruselu už v úterý odpoledne, kdy ho přivítal prezident Parmelin. Putin přicestoval dnes a podle deníku Neue Zürcher Zeitung (NZZ) si oficiální uvítání na letišti nepřál. Na místo jednání ruský prezident dorazil jako první. Prezidentský summit začal krátce před 13:30 po příjezdu Bidena z hotelu.

  Bude se konat rusko-americký summit? Lavrov to neprozradil, schůzka podle něj byla ‚konstruktivní‘

Hlavy velmocí mají hovořit o dvoustranných vztazích, o strategické stabilitě, o urovnání regionálních konfliktů nebo o boji s koronavirovou pandemií. Mezi další témata rozhovorů by měly patřit také klimatické změny, ruská vojenská aktivita u ukrajinských hranic, počítačová kriminalita nebo pokus o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Jde o první setkání obou prezidentů, a to v situaci, kdy vztahy Moskvy a Washingtonu jsou velmi chladné. Je to rovněž první rusko-americký summit od července 2018, kdy se Putin v Helsinkách setkal s tehdejším šéfem Bílého Domu Donaldem Trumpem.

Vzhledem k napjatosti rusko-amerických vztahů pozorovatelé dnes neočekávají konkrétní výsledky. Washington prohlašuje, že jeho cílem jsou stabilní a předvídatelné styky. Pro Moskvu je podle expertů setkání především otázkou prestiže.

Washington v posledních letech uvalil sankce na vysoké ruské činitele kvůli řadě sporů, jež se týkají ruské anexe Krymu z roku 2014, obvinění z ruského zasahování do amerických voleb, či rozsáhlých kybernetických útoků proti americkým firmám a úřadům, za nimiž podle Washingtonu stojí hackeři spojení s Moskvou. Ta však obvinění odmítá a tvrdí, že Západem zmítá protiruská hysterie.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com