Babiš chce dnes navštívit oblast zasaženou ničivými bouřemi a tornádem

ct24.ceskatelevize.cz

Český premiér Andrej Babiš chce dnes odpoledne navštívit oblast na jižní Moravě, kterou ve čtvrtek večer zasáhly ničivé bouře a tornádo. Babiš to dnes nad ránem sdělil novinářům v Bruselu po prvním dni jednání summitu Evropské unie. Zároveň nevyloučil mimořádné zasedání vlády v případě, že by bylo třeba rozhodnout o uvolnění peněz pro postižené obce. Podle ministryně financí Aleny Schillerové vláda v rámci rychlé pomoci Jihomoravskému kraji okamžitě uvolňuje deset milionů korun.

Při extrémních bouřích byly podle záchranářů zraněny desítky lidí, zatím nespecifikovaný počet jich zemřel, značné jsou zřejmě i škody na majetku.

Své dotační programy s alokací přes 500 milionů korun mají do oblasti přesměrovat ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj, uvedla na twitteru šéfka státní kasy. Humanitární pomoc oblasti podle ní začíná poskytovat správa státních hmotných rezerv a je třeba také začít s pracemi na opravě komunikací.

„V obcích postižených tornádem zajišťujeme mobilní týmy úřadů práce, které budou občanům vyplácet okamžitou pomoc až 58.000 Kč,“ oznámila na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Musím se samozřejmě spojit s hejtmanem, abych samozřejmě navštívil ta místa,“ řekl po nočním jednání v Bruselu premiér Babiš s tím, že chce svou návštěvu koordinovat s vedením kraje, aby nepřekážet například při záchranných pracech.

Premiér uvedl, že dřívější odlet z Bruselu mu znemožnilo počasí a že do Česka zamíří dnes kolem poledne po druhém dni zasedání summitu. Dodal, že byl i během jednání šéfů unijních států v kontaktu s vedením postiženého kraje, s náčelníkem armádního generálního štábu Alešem Opatou i ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou.

„Pokud by bylo potřeba zasedání vlády kvůli uvolnění nějakých prostředků, tak určitě není problém to udělat,“ prohlásil Babiš, podle něhož však koordinace ministrů v současné krizové situaci funguje dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com