Česko zasáhly velmi silné bouřky. Postupují od Šumavy k severovýchodu republiky

irozhlas.cz

V částech Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje se vyskytují velmi silné bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu. Doprovází je přívalový déšť a kroupy. Postupně by během rána měly slábnout, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platila do 6.00.

V Česku bude během úterý panovat horké počasí, zejména na Moravě a ve Slezsku překročí odpolední teploty až 31 stupňů Celsia. V podvečer a v noci na středu pak přijdou další silné bouřky s přívalovým deštěm, silným větrem a krupobitím. Podle meteorologů se budou vyskytovat v celé zemi, přičemž v západní polovině mají být silnější a mohou rozvodnit řeky.

„Od Šumavy postupuje k severovýchodu organizovaná linie bouřek, na jejímž čele se vyskytují nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, přívalové srážky a kroupy kolem dvou centimetrů. Bouřky budou pravděpodobně při svém dalším postupu slábnout,“ uvedli meteorologové.

Další bouřky očekávají meteorologové v podvečer. Ve východní části republiky se při nich lokálně může vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů, s kroupami a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině.

Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraji platí od úterních 20.00 do středečního rána upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek. Vítr při nich může dosáhnout v nárazech až 90 kilometrů v hodině a při přívalových srážkách napršet kolem 50 milimetrů vody.

V uvedených krajích současně mohou stoupnout hladiny řek, voda by se však neměla vylévat z břehů. Podle meteorologů by se lidé měli vyvarovat koupání či plavby lodí na těchto tocích.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Mynář: Zeman nemá příznaky covidu-19, s Fialou se setká záhy po ministrech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com