Nový kouč Sparty: inženýr ekonomie, cholerik a Hřebíkův parťák

Ačkoli navenek působí klidně a hovoří vždy velmi rozvážně, sám o sobě tvrdí, že je cholerik. Václav Kotal, od úterý nový šéf letenské lavičky, se vrací do první ligy po necelých čtyřech letech. Erudovaný expert. Sparťan. Inženýr ekonomie. Co jste o sedmašedesátiletém fotbalovém trenérovi nevěděli?

„Chci Spartě pomoci dostat ji zpátky tam, kam podle mého názoru patří,“ řekl klubové televizi. „Samozřejmě, že by bylo mnohem lepší, kdybych tým přebíral v jiné situaci, třeba na začátku soutěže, ale nedá se nic dělat. Potřebujeme rychlou změnu, času je málo.“

Konkrétně pět dnů do nedělního zápasu v Olomouci, kde by Sparta ráda vypadala jinak než pod odvolaným trenérem Václavem Jílkem. 

„Hráči znovu potřebují poznat chuť vítězství. Musíme zapracovat na defenzivní fázi, protože gólů jsme dostali strašně moc,“ prohlásil Kotal.

Václav Kotal narozen 2. října 1952 v NáchoděHráčská kariéra: Náchod (do 1972), Sparta Praha (1973-82), Hradec Králové (1983-87), Omonia Aradippu/Kypr (1987-88), Vitis/Rakousko (1988-93)
Trenérská kariéra: Kolín (1998-00), Jablonec (2000-01 asistent), Sparta Praha B (2001-03), Dynamo Moskva (2003-04 asistent), Sparta Praha B (2005-06), Kladno (2007-08 asistent), Plzeň (2008 asistent), Hradec Králové (2009-12), Jablonec (2012-13), Brno (2013-16), reprezentace ČR do 17 let (2017-18), Sparta Praha B (2019-20)Největší úspěchy: jako hráč 2x vítěz Čs. poháru (1976, 1980), jako trenér postup do nejvyšší soutěže 2010Trenérská bilance v české lize: 169 zápasů, 62 výher, 40 remíz, 67 proher

Rodák z Náchoda. Východočeský patriot. Velký sparťan. 

Přes deset let na Letné nastupoval a střílel góly, pak se do Sparty vrátil jako trenér béčka a začal spolupracovat s Jaroslavem Hřebíkem, kterému dělal asistenta při ruském angažmá v Dynamu Moskva. 

Jsou blízcí přátelé, kolegové, kteří mají podobný pohled na fotbal.

  Koalice se shodují na minimálním důchodu či na elektronizaci zdravotnictví

„Spoustu věcí jsme vždycky dohromady konzultovali, společně jsme se dívali na Ligu mistrů. Také naše manželky si padly do oka. Za muže mají choleriky, tak si mají o čem povídat,“ líčil Kotal v roce 2012 pro Hradecký deník.

Rád sleduje a zajímá se o burzu. Během fotbalové kariéry studoval ČVUT, ale nestíhal, a proto přestoupil na pražskou ekonomku, odkud má titul inženýra.

„Kdo chtěl při životě fotbalisty studovat, zvládl to. A platí to i v současnosti. Hráči sice mají tréninky, ale i spoustu času. Myslím, že by jim neuškodilo, kdyby se vzdělávali,“ popisoval, když byl trenérem Brna.

POSLEDNÍ LIGOVÉ ANGAŽMÁ. Trenér Václav Kotal dovedl Zbrojovku Brno nečekaně na šesté místo, pak se s ním klub rozloučil a nyní se hrabe zpátky mezi elitu z druhé ligy.

Zbrojovka byla jeho posledním ligovým klubem, s podceňovaným mančaftem skončil nečekaně šestý, přesto se s ním vedení rozloučilo. Předtím vedl také Jablonec či Hradec Králové, který dotáhl do nejvyšší soutěže. 

V posledních letech byl u reprezentační sedmnáctky a na Euru s ní postoupil do čtvrtfinále, v létě ho jmenovali koučem obnovené sparťanské rezervy, odkud v úterý povýšil.

„Musíme přesvědčit hráče, že to, co po nich chceme, je ku prospěchu jich a ku prospěchu Sparty,“ vytyčil, než se v tréninkovém centru na Strahově poprvé potkal s prvním mužstvem. 

Potrpí si na pracovitosti, lpí na detailech, se sparťanským áčkem ale ze všeho nejvíc potřebuje dobré výsledky, nejlépe okamžitě. 

Jedině tak si může Kotal na Letné říct o dlouhodobou smlouvu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/trener-sparta-vaclav-kotal-profil.A200218_105818_fotbal_jic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com