Koruna k euru obrátila směr a posílila, burza oslabila

burzovnisvet.cz

Po oslabování koncem minulého týdne česká měna obrátila směr, k euru dnes posílila o pět haléřů na 25,45 Kč/EUR. Vůči dolaru zakončila ve srovnání s pátečním závěrem beze změny na 21,33 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Pražská burza zaznamenala pátý pokles v řadě. Index PX dnes oslabil o 0,03 pct na 1160,86 bodu. Nedařilo se většině titulů v čele s Photon Energy.

Na finančních trzích jako by byl již dnes cítit závan prázdninové nálady, uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. „V podstatě prázdný ekonomický kalendář mnoho impulzů obchodníkům neposkytl,“ dodal.

Zájem o obchodování tak byl podle Vejmělka malý. „Koruna po dopoledním výletu k 25,54 Kč/EUR se v odpoledních hodinách dostávala pod 25,45 Kč/EUR,“ popsal.

Pražská burza zaznamenala pátý pokles v řadě. Index PX dnes oslabil o 0,03 procenta na 1160,86 bodu. Nedařilo se většině hlavních titulů v čele s akciemi společnosti Photon Energy. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Koruna si mírně polepšila vůči euru a stagnovala k dolaru.

Ze 13 titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX jich osm zakončilo dnešní burzovní seanci se ztrátou. Další dvě emise stagnovaly a tři zaznamenaly vzestup.

Nejvýrazněji se propadly akcie Photon Energy. Jejich závěrečná cena 56 Kč za kus byla o téměř devět procent nižší než při ranním otevření burzy.

Zhruba o půl druhého procenta na 79,90 koruny oslabily akcie likérky Stock. Více než procento odevzdaly ještě cenné papíry nápojářské společnosti Kofola, které uzavřely obchodování s cenou 277 Kč.

Kladný výsledek nezaznamenala ani jedna ze tří bankovních emisí obchodovaných v Praze. Akcie Erste zlevnily o 0,73 procenta, cenné papíry Komerční banky klesly o 0,59 procenta a akcie Monety stagnovaly na ceně 80,10 koruny.

Před výraznějším poklesem bránily index PX zejména emise Avastu a společnosti ČEZ. Cenné papíry technologické firmy Avast zdražily o více než procento na 148 Kč. Akcie polostátní energetické společnosti ČEZ posílily o 0,47 procenta na 636 Kč.

  Na hraně beznaděje. Bývalí klienti Bohemia Energy přestávají doma topit

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,50 25,45
Kč/USD 21,33 21,33

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com