Hamáček: Slováci otevřou ke konci týdne všechny hraniční přechody, kontroly budou namátkové

irozhlas.cz

Slovensko se rozhodlo ke konci týdne otevřít všechny své hraniční přechody, kontroly budou pouze namátkové. Na twitteru o tom ve středu informoval český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Slováci od pondělí uzavřeli menší hraniční přechody kvůli riziku šíření koronaviru. Průjezd znemožňují betonové zátarasy. Na vybraných hraničních přechodech pak začala slovenská policie kontrolovat dokumenty ohledně koronaviru.

Slovenská vláda vyčlenila podle ministra vnitra Romana Mikulce na kontroly další lidi. Česko chce se Slovenskem o nastalé situaci dále jednat.

„Se slovenskou vládou budeme dále jednat. Dnes ještě proběhne jednání náměstků z ministerstva zahraničí a ministerstva vnitra s jejich slovenskými protějšky,“ uvedl na twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Slovenská policie od pondělí v souvislosti s dřívějším rozhodnutím vlády kontroluje na vybraných hraničních přechodech, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země, případně zda splňují podmínky pro výjimky z karantény. Menší hraniční přechody Slovensko uzavřelo. Důvodem je možné riziko šíření koronaviru.

U otevřených hraničních přechodů na Slovensko ve Zlínském, Jihomoravském ani Moravskoslezském kraji se kolony ráno podle policie netvořily.

Starosta Strání Antonín Popelka (Nestraníci) označil ve středu ráno uzavření česko-slovenského hraničního přechodu Strání/Moravské Lieskové za nepovedený vtip. Opatření podle něj komplikuje život stovkám lidí.

„Je to silnice první třídy, ne nějaká lesní cesta. Nikdy v historii nebyla uzavřená. Omezuje to lidi, aby se dostali do svých domů a do práce. Ať byla situace, jaká byla, vždycky se do práce dostali. Já tomu říkám silvestrovský vtip, ale bohužel není 31. prosince,“ uvedl Popelka.

Starosta města Brumov-Bylnice na Zlínsku Kamil Macek (KDU-ČSL) již avizoval, že ve středu kvůli uzavření hraničního přechodu se Slovenskem odešle protestní nótu na české ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra.

  Babišův „pokus o atentát“ se odehrál už před devíti dny. Pachatel skončil v Bohnicích

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com