Rakušan bude v sobotu obhajovat funkci předsedy Starostů a nezávislých

novinky.cz

Republikový sněm, na kterém bude obhajovat funkci předsedy Vít Rakušan, čeká v sobotu hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Někdejší kolínský starosta Rakušan vede STAN dva roky a zatím nemá protikandidáta, sdělil ČTK mluvčí hnutí Tomáš Pergl. S ohledem na koronavirovou epidemii, která stranám už od loňska konání sněmů či sjezdů komplikuje, budou muset mít všichni účastníci negativní test, nebo mít za sebou dvojí dávku očkování proti covidu-19.

Rakušan před dvěma lety na sněmu vystřídal v čele hnutí s podporou 94 procent hlasů Petra Gazdíka, který se o znovuzvolení neucházel. Prvním místopředsedou hnutí se stal Jan Farský, Gazdík byl zvolen místopředsedou, dalšími místopředsedy zůstali Věra Kovářová a Radim Sršeň. Kromě volby nejužšího vedení je v sobotu v plánu i obsazení dalších orgánů STAN, ale také představení volebního programu.

Sněmu se mohou účastnit více než dvě stovky delegátů, nemusí však dorazit na místo, aby se mohli zapojit do on-line hlasování. S ohledem na epidemickou situaci budou přítomní muset absolvovat test na covid-19, či mít za sebou očkování. Organizátoři budou vyžadovat dodržování rozestupů a zajistí dezinfekční prostředky. Sněm budou Starostové vysílat na facebooku i youtube.

STAN na začátku roku definitivně uzavřel dohodu s Piráty o společné kandidatuře v letošních sněmovních volbách. Uskupení tehdy oznámilo cíl získat čtvrtinu hlasů a první místo ve volbách, poslední předvolební průzkumy těmto cílům odpovídají. Vedle předsedy Pirátů Ivana Bartoše budou hosty sněmu STAN i zástupci konkurenční koalice stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či Liberálně ekologické strany (LES).

V odpolední části sněmu se chystá koalice představit svůj tzv. bilionový plán na obnovu ekonomiky. Piráti a Starostové navrhují ve svém plánu na konsolidaci veřejných financí kromě jiného ušetřit až desítky miliard korun ročně na provozu státu. Chtějí také dostat na legální trh práce lidi v exekuci nebo zjednodušit zkrácené úvazky rodičům malých dětí. Plánují zlepšit výběr daní, rušit daňové výjimky a více zdanit například těžbu nebo komerční nemovitosti na orné půdě.

  Na pražské bezpečnostní konferenci promluvili Clinton, Pavel či Fiala

Na programu sněmu bude také úprava stanov STAN. „Návrhy na změny stanov budou letos výraznější, především k zapojení mladší generace do stranické činnosti,“ sdělil ČTK Pergl.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com