Biden a Putin. Telefonický kontakt jako pokračování dialogu nebo závěrečné varování?

https://intellinews.com/

Americký prezident Joe Biden telefonoval s ruským vůdcem Putinem. Jak je uvedeno ve zprávě tiskové služby Bílého domu, rozhovor trval asi hodinu a byl docela poučný.

Hlavním tématem rozhovorů mezi prezidenty obou zemí byly „pokračující útoky ransomwaru“. Bílý dům jasně naznačuje, že takové kybernetické útoky způsobují počítačoví zločinci z Ruské federace.

V tomto ohledu se americký prezident domnívá, že by Moskva měla přijmout opatření k potlačení nezákonných aktivit hackerů působících z Ruska,

Joe Biden Putinovi zopakoval, že USA „přijmou veškerá nezbytná opatření k ochraně svých obyvatel a životně důležité infrastruktury před výzvami, které trvají dodnes“.

Kreml na oplátku hovoří o sérii kybernetických útoků „údajně spáchaných z území Ruska“, odkazuje na Putinova slova, že „během sledovaného měsíce nebyly od příslušných ministerstev USA k těmto otázkám obdrženy žádné stížnosti“.

Moskva rovněž konstatuje, že interakce v této oblasti mezi Ruskou federací a Spojenými státy by měla být „nepolitizovaná“.

Ve středu Biden uspořádal setkání se zástupci svých zaměstnanců na téma nových kybernetických útoků na zařízení americké kritické infrastruktury.

Šéf Bílého domu oznámil svůj úmysl předat prezidentovi Ruské federace zprávu o otázkách kybernetické bezpečnosti, a to i v předvečer rozhovoru s Putinem, komunikace s novináři, aniž by zveřejnil podrobnosti údajné zprávy.

Je třeba poznamenat, že téma kybernetické bezpečnosti bylo diskutováno také na rusko-americkém summitu v Ženevě 16. června.
Poté Biden řekl, že dal Putinovi seznam 16 zařízení kritické infrastruktury ve Spojených státech, což je útok, který je z Ruska nepřijatelný, a setká se s vážnou reakcí ze strany Spojených států.

Na tiskové konferenci po setkání v Ženevě šéf Bílého domu poznamenal, že Putin má na splnění svých „domácích úkolů“ půl roku.

Vzhledem k tomu, že útoky ruských hackerů neustávají, signál se nedostal do povědomí majitele Kremlu.

  Příspěvek České republiky do Fondu nevojenské pomoci NATO Ukrajině: Strategický krok

Pokud se situace nezmění a ruské úřady nebudou schopny působit proti svým hackerům, kteří ohrožují zahraniční společnosti, pak se tohoto úkolu ujme samotný Washington. Uvedla to na briefingu v Bílém domě tisková tajemnice Jennifer Psaki.
„Pokud ruské vedení nemůže nebo nebude proti kriminálním živlům žijícím v Rusku, budeme jednat,“ uvedla na briefingu s odkazem na ruské hackery.

Informace o telefonickém rozhovoru mezi prezidenty Spojených států a Ruské federace poskytují jejich správy obecně stejným způsobem. Bílý dům se ale zaměřuje na zapojení osob operujících z území Ruska do těchto zločinů (americké speciální služby přímo prohlašují, že útočníci patří k GRU Ruské federace).

Kreml všemi možnými způsoby popírá svou účast na těchto událostech a distancuje se od nich s tím, že Ruská federace je vystavena neméně hrozbám a předstírá, že těmto výzvám čelí, a vyzývá USA, aby posílily spolupráci v kybernetické bezpečnosti.

Jedná se o takovou politiku Kremlu: popření výslovnosti, apelování na spolupráci na pozadí úplného nerespektování mezinárodních norem a pokus vypadat krásně a dělat hrozné věci.

Bidenova zpráva je jasná: snaží se všemi dostupnými civilizovanými metodami vyzvat kremelského bezpráví, aby dodržovalo pravidla soužití na planetě.

Otázkou je, slyší notoricky známý vůdce Kremlu signály z Bílého domu? Koneckonců, i zkušený Biden má pravděpodobně limit své trpělivosti. Co pak čekají na Moskvu?

Snad svět dostane odpovědi na tyto otázky v blízké budoucnosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com