V pondělí přibylo 239 nakažených, méně než v pracovní dny minulého týdne

nemorako.cz

Testy v Česku v pondělí potvrdily 239 případů koronaviru, méně než v pracovních dnech minulého týdne. Před týdnem v pondělí byl počet nově nakažených zhruba poloviční, byl ale státní svátek a méně se testovalo. Reprodukční číslo po pěti dnech růstu kleslo na 1,37, pokud je nad jedna, šíření epidemie zrychluje. Na 100.000 obyvatel připadá v Česku za poslední týden téměř 14 nakažených, nejvíc od poloviny června. Na 31 mírně přibylo hospitalizovaných. Počet aplikovaných dávek očkování proti nemoci covid-19 převýšil devět milionů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nově potvrzených případů byly v pracovních dnech minulého týdne až dvojnásobně než o týden dřív. Nakažených přibývalo zejména v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji, podle zástupců vlády hlavně mezi mladými neočkovanými lidmi. Kvůli šíření nákazy kabinet v pondělí rozhodl, že všechny plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat hygienikům.

Reprodukční číslo na dnešních 1,37 kleslo z pondělních 1,45, kde bylo počátkem roku a předtím loni v polovině října. Údaj ukazuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.

Takzvané incidenční číslo roste posledních šest dní, k pondělku se zvýšilo na 13,7 z nedělních 12,6. Vzhůru se posunulo ve většině krajů. Nejvíc nakažených na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Praze, téměř 38. Skoro 33 případů na 100.000 obyvatel za týden má Plzeňský kraj, téměř 19 Středočeský kraj. Naopak v Karlovarském kraji je týdenní incidence nižší než čtyři.

Pondělních 31 lidí s covidem-19 v nemocnicích bylo o pět víc než v neděli, počty hospitalizovaných ale zůstávají nejnižší od doby krátce po vypuknutí epidemie koronaviru v ČR loni v březnu. Ve vážném stavu jsou dva nakažení. Téměř nepřibývá ani úmrtí s covidem-19, za poslední týden s touto nemocí zemřel jediný člověk. Úmrtí dosud ministerstvo zdravotnictví eviduje 30.333, případů nákazy téměř 1,67 milionu.

  Rodiny mohou ode dneška žádat o 5000 Kč na dítě on-line či v Czech Pointech

Hospitalizací přes nárůst počtu nakažených nepřibývá zřejmě i kvůli očkování. Za pondělí lidé dostali 91.159 dávek vakcíny, skoro trojnásobek počtu o týden dřív, kdy se ale o státním svátku očkovalo jen málo. Dávek dosud zdravotníci rozdali 9,06 milionu, dokončené očkování má téměř 3,9 milionu lidí. Alespoň jednu dávku dostalo 5,16 milionu lidí. Většina vakcín je dvoudávková.

Vláda v pondělí schválila zkrácení doby mezi první a druhou dávkou vakcíny ze současných 34 na 21 dní. Změna bude platit pro nově registrované zájemce o očkování od poloviny července. V Praze se také otevřela dvě očkovací centra, kam je možné přijít bez registrace.

Také počty testů byly v pondělí víc než dvojnásobné než o týden dřív. Antigenních jich lidé podstoupili přes 76.000, testů metodou PCR absolvovali víc než 28.000. Preventivní testy ukazují zhruba jednu desetinu procenta nakažených. Kolem 1,5 procenta zůstává pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Možnost preventivního testování hrazeného ze zdravotního pojištění zřejmě od září ztratí lidé, kterým nic nebrání v tom, aby se nechali naočkovat. Předpokládá to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé bez dokončeného očkování test potřebují třeba k návštěvě restaurace, kadeřnice nebo kina.

Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel:

Kraj Případů za sedm dní na 100.000 obyvatel
Karlovarský 3,8
Zlínský 4,8
Olomoucký 4,9
Jihomoravský 4,9
Ústecký 5,0
Jihočeský 5,3
Královéhradecký 6,2
Moravskoslezský 7,7
Liberecký 8,4
Pardubický 12,2
Vysočina 13,2
Středočeský 18,6
Plzeňský 32,8
Praha 37,8
ČR 13,7

 

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com