Manévry v Praze. Dav policistů a hygieniků kontroloval hudební kluby

novinky.cz

Hygienici společně s několika desítkami policistů kontrolovali v noci na sobotu v centru Prahy hudební kluby a jejich návštěvníky. Cílem kontroly bylo dodržování platných protiepidemických nařízení.

V centru Prahy se v noci z pátku na sobotu objevila kolona asi dvaceti policejních vozů. Hygienikům dělali doprovod policisté, mimo cizinecké policie to byla například Speciální pořádková jednotka.

Policisté zkontrolovali několik větších hudebních klubů. Mezi nimi byly například klub Fashion v budově Obchodního centra Kotva či klub Vagon na Národní třídě.

Podle serveru tn.cz policisté rozdali několik pokut ve výši 500 Kč například kvůli tomu, že se lidé prokázali pouze dokladem o očkování jednou dávkou vakcíny.

Odborníci už delší dobu poukazují na to, že nejvíc nakažených je v poslední době mezi lidmi mezi 16 a 29 lety, kteří jsou málo očkovaní a mají hodně sociálních kontaktů.

„Jak ukazují pražskými hygieniky prováděná epidemiologická šetření nově pozitivně testovaných lidí, začíná se průběžně zvyšovat počet případů, kdy k nákaze došlo v nočním hudebním klubu,“ uvedla v tomto týdnu hygienická stanice.

Na základě výpovědí pozitivně testovaných lidí hygienici zjistili, že se zřejmě nakazili v jednom z pražských nočních hudebních klubů, jeho název neuvedli. „Tento konkrétní klub od konce června zmínilo již 28 mladých lidí. Dalších 31 pozitivně testovaných osob uvedlo jako možný zdroj své nákazy pobyt v některém z jiných pražských nočních klubů,“ zjistili hygienici.

Před rokem vzbudilo pozornost rozšíření nákazy ve vinohradském klubu Techtle Mechtle, s nímž hygienici spojili víc než 160 případů v několika krajích.

Při kontrole jednoho z klubů minulý čtvrtek hygienici upozornili provozovatele například na nevhodně rozmístěné sedadla a stoly. „Z přítomných hostů nedisponovala aktuálně platným výsledkem testu jedna osoba, která na místě za tento přestupek zaplatila blokovou pokutu,“ dodali.

  Pavlovi podle průzkumu věří 58 procent veřejnosti, vládě pouze čtvrtina

Při kontrolních akcích hygienikům asistuje policie, která některé akce provádí i samostatně. „Na tento víkend máme na území hlavního města Prahy naplánováno několik akcí v součinnosti s krajskou hygienickou stanicí. Budeme se zaměřovat hlavně na vybrané noční podniky, kde je potřeba dodržovat pravidla: prokázat negativitu, v podniku by nemělo být víc lidí než míst k sezení, mezi hudebníky a zákazníky je předepsaná vzdálenost a je zakázaný tanec,“ řekl v tomto týdnu Radiožurnálu náměstek policejní prezidenta Martin Vondrášek.

V klubech či diskotékách je už povolena hudební produkce, dál je ale v těchto zařízeních zakázáno tančit. Tanec je totiž podle hygieniků typ fyzické aktivity, kde se při počtu relativně vysokého množství lidí na jednom místě koronavirus velmi snadno šíří.

Pro prokázání bezinfekčnosti je třeba platný negativní test na covid, doklad o očkování nebo prodělání nemoci v posledním půlroce. V Česku se nyní mohou nechat očkovat lidé od 12 let.

Zdroj: https://www.novinky.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com