Stát pořídí pro školáky 4,2 milionu testů za 80 milionů, další lze dokoupit

idnes.cz/

Zakázku na dodání 4,2 milionu antigenních testů na koronavirus, kterými se budou školáci testovat v září na začátku školního roku, vyhrála firma Batist Medical. Společnost z Červeného Kostelce na Náchodsku podala podle něj nejvýhodnější z deseti nabídek, které Správa státních hmotných rezerv obdržela.

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr uvedl, že cena jednoho testu bude činit 18,87 koruny bez DPH. Podle informací ČTK dodá Batist Medical testy od čínské společnosti Genrui Biotech v celkové hodnotě zhruba 80 milionů korun. Testy jsou určeny pro testování z přední části nosu.

„Součástí zakázky je ještě možnost dokoupit za stejnou cenu dalších 1,2 milionu testů, které by mohly sloužit jako rezerva pro dodatečné testování,“ řekl Švagr.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu uvedlo, že zatím počítá s testováním dětí na covid-19 ve školách jen na začátku září. Další kroky podle něj budou záviset na vývoji epidemické situace. Vláda na konci června schválila, že se děti v prvních dnech po zahájení školního roku v září třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Děti ve školách za testy platit nebudou.

Náklady ministerstvo zdravotnictví původně odhadlo na asi 210 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by peníze měly jít z Fondu solidarity EU.

„Proti původně plánovaným zhruba 50 korunám za jeden test to znamená, že jsme státnímu rozpočtu ušetřili 130 milionů korun. Novou podmínkou u této zakázky bylo, aby testy byly zaregistrované také na seznamu německé instituce BfArM (Das Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte), což je obdoba českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Termín dodání do našich skladů je stanoven na 20. srpna,“ řekl Švagr.

  Koruna k euru oslabila, vůči dolaru opět posílila

Vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že vláda musí do půlky srpna kvůli nákupům rozhodnout, zda budou školy testovat žáky a studenty na covid-19 i dál na podzim. Povinné preventivní testování žáků antigenními testy na začátku září budou moci školy nahradit i testováním přesnější metodou PCR, pokud si ji podobně jako dosud zajistí samy.

Kolik peněz od státu by za PCR testy mohly dostat, zatím není jasné. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové by měl být příspěvek proplácen zřejmě z peněz ministerstva školství, které doporučilo dát školám stejně jako do konce června za jeden PCR test 200 korun.

Vláda v pondělí rozhodla, že od 1. září se ze zdravotního pojištění už nebudou hradit preventivní testy na covid-19, které lidé potřebují například při cestování, pro návštěvu kulturních akcí či restaurací. Výjimku budou mít lidé se započatým očkováním, ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, a děti do 12 let, pro které zatím vakcína není dostupná.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com