Průzkum: Hypotéky jsou pro čtvrtinu mladých kvůli vyšším sazbám nedostupné

Pro 23 procent mladých lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné kvůli vysokým úrokovým sazbám. Lidé, kteří už hypotéku mají, často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z dubnového průzkumu společnosti KRUK ČR a SR mezi tisícovkou respondentů. KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Největší problém s dostupností hypoték mají právě lidé ve věku 25 až 34 let, nejčastěji se ale kvůli zvýšení úrokové sazby po skončení fixace musejí uskromnit lidé ve věku 35 až 44 let (11 procent). Více než pětina (22 procent) respondentů ve věku 25 až 34 let nicméně uvádí, že bez velkých obtíží zvládá splácet svůj úvěr na bydlení i po zvýšení úrokové sazby. Stejně je na tom i 21 procent respondentů ve věku 35 až 44 let.

Problémy se zvyšováním úrokových sazeb většinou neřeší lidé ve věkových kategoriích 18 až 24 let (79 procent), 55 až 64 let (79 procent) a ve věku od 65 let (89 procent), protože žádnou půjčku na bydlení nemají.

Nedostupnost hypoték trápí více ženy než muže, kteří také častěji bez problému zvládají i vyšší splátky po skončení fixace úrokové sazby. Nejčastěji se kvůli vyšším splátkám musejí uskromnit domácnosti se dvěma dětmi.

„Jen naprosté minimum respondentů průzkumu uvádí, že jsou nové splátky jejich hypotéky tak vysoké, že musejí svoji nemovitost prodat (jedno procento) nebo si na splátky půjčit v rámci rodiny nebo u jiné instituce (mírně přes jedno procento), což vnímáme jako pozitivní zjištění. Zadlužovaní kvůli splácení jiných půjček je vysoce rizikové a může vést k dluhové pasti,“ uvedla generální ředitelka KRUK Jaroslava Palendalová.

  AP: Dopady platební neschopnosti USA by pocítily země po celém světě

Vysoké splátky trápí především podnikatele a živnostníky a obyvatele z Vysočiny nebo z Královéhradeckého kraje. „Největší problém s dostupností hypoték uvádějí paradoxně zaměstnanci v oboru finančních a pojišťovacích služeb, následovaní lidmi z oboru zemědělství a lesnictví. Nejmenší potíže se splácením mají lidé pracující v oboru informačních technologií a telekomunikací,“ dodala Palendalová.

Průzkum podle ní neodhalil zásadní souvislost mezi dostupností hypoték a úrovní dosaženého vzdělání. Nicméně problémy se splácením úvěrů na bydlení mají především lidé s nižším vzděláním a výrazně méně vysokoškoláci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com