Slováci vybírají poslance, předčasné parlamentní volby skončí večer

Voliči na Slovensku od rána vybírají nové poslance parlamentu v předčasných volbách, které jednoznačného favorita nemají. Podle dřívějších sondáží by se o vítězi mělo rozhodnout mezi stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica a liberálním hnutím Progresivní Slovensko (PS) místopředsedy Evropského parlamentu Michala Šimečky. Hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí, následně statistický úřad začne zveřejňovat dílčí výsledky.

Zhruba 4,3 milionu voličů si může vybrat z více než dvou desítek kandidujících politických stran a jedné koalice. Poslední průzkumy ukázaly, že do sněmovny by se mohlo dostat až devět formací, preference hned několika z nich se ovšem pohybovaly kolem volebního prahu. Samostatně kandidující strany musejí ve volbách dostat alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve sněmovně. Pro koalici Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO)-Křesťanská unie-Za lidi platí sedmiprocentní limit. OLaNO expremiéra Igora Matoviče vyhrálo předchozí volby se ziskem 25 procent hlasů.

Předseda nyní neparlamentního PS Šimečka předem odmítl povolební spolupráci svého hnutí se Směrem-SD, který například vystupuje proti vojenské pomoci napadené Ukrajině.

Slovenská média tento týden vyzvala obyvatele, aby se voleb zúčastnili. „Problém slovenského voliče spočívá v tom, že už ho zklamala prakticky celá politická garnitura, a tak stojí před dilematem: komu dát svůj hlas, respektive zda jít vůbec volit,“ napsal list Pravda.

Ze zahraničí hlasoval poštou rekordní počet 58.779 Slováků. Nejvíce hlasovacích obálek – 23.486 – dostalo ministerstvo vnitra z České republiky, kde pracuje či studuje mnoho Slováků.

Vypsání nových voleb schválila slovenská sněmovna poté, co loni v prosinci vyslovila nedůvěru tehdejší vládě premiéra Eduarda Hegera. Hlasování předcházel rozpad čtyřčlenné vládní koalice, po kterém kabinet přišel v parlamentu o většinu. V polovině letošního května pak Hegerovu vládu vystřídal kabinet odborníků v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem, který v předčasných volbách nekandiduje.

  Lidé na Blízkém východě podporují protesty v Íránu. Také v Iráku, Libanonu nebo Sýrii vadí vliv Teheránu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com