Ukrajinci vrhli do útoku těžkou techniku. Prchající Rusové se převlékají do civilu a dezertují

Dobré zprávy slibuje velitel jižní armádní skupiny generálplukovník Oleksandr Tarnavskyj. Ukrajinci dlouhé hodiny bušili svou artilerií do ruských linií nedaleko obce Verbove a pak do průlomu vrhli svou těžkou techniku. Demotivované ruské vojáky mezitím u Melitopolu marně hledá ruská tajná služba. Převlékli se do civilu a zmizeli jako pára nad hrncem.

Jak informují analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podařilo se jim lokalizovat záběry potvrzující, že ruské síly v průlomu u obce Verbove v Záporožské oblasti již nadále nekontrolují důležitou, zhruba kilometr dlouhou zákopovou linii západně od zmíněné obce.

Velitel ruských sil v oblasti Vladimir Rogov uvedl, že Ukrajinci v úterý po masivní, patrně mnohahodinové dělostřelecké přípravě s podporou obrněné techniky zaútočili na ruské pozice. „Absence ruských sil v této zákopové linii by mohla umožnit další ukrajinský postup v této oblasti vzhledem k tomu, že tato linie již nepředstavuje významnou překážku pro ukrajinské síly,“ domnívá se ISW.

Současně zmiňuje vyjádření velitele jižního Tavrijského vojenského uskupení generálplukovníka Oleksandra Tarnavského, který bez dalších podrobností uvedl, že ze Záporožské oblasti lze očekávat v brzké budoucnosti „dobré zprávy“ a že Ukrajinci dále postupují.

ISW si povšiml, že naopak přední ruští vojenští blogeři zachovávají ohledně zpráv z oblasti Verbove překvapivou mlčenlivost a informace o ruských potížích v této oblasti zůstávají na okraji informačního spektra. I Rusové však připustili, že ukrajinské síly již překročily linie minových polí a protitankových zátarasů a opevnění na linii spojnice obcí Robotyne-Verbove a podobný útok musel zákonitě přijít, dříve či později.

Jak poznamenal legitimní starosta Rusy okupovaného města Melitopol, Ivan Fedorov, morálka ruských jednotek v poslední době klesá. Okupanti se převlékají do civilu a prchají z frontové linie. Právě proto ruská tajná služba FSB kontroluje na výjezdu z jeho města veškerá vozidla, aby zběhy odhalila. Současně prohledává domy, ve kterých se dříve nacházel ruský vojenský personál.
  Zelenskyj: Z ruského zajetí se od začátku války vrátilo 2279 Ukrajinců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com