Novinář Safronov po roce ve vazbě popsal, jak v Rusku vznikají špionské kauzy

seznamzpravy.cz/

Ruský novinář a poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, který je už déle než rok ve vazbě po obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, v listu Vedomosti popsal, jak podle něj v Rusku funguje „výroba“ špionážních případů. Vinu od počátku odmítá a nyní zdůraznil, že nepřistoupí na mimosoudní dohodu s vyšetřovateli, za jejíž podstatu pokládá udání dalších údajných spolupachatelů, což podle něj slouží k tomu, aby „linka na výrobu špiónů“ dál běžela.

„Pokud je ti třicet, dokážeš nakonec přežít a přetrpět všechno. Ale když je obviněnému už šedesát a před sebou má pořádně dlouhý pobyt za mřížemi, tak se zlomí. Za to jej nelze odsuzovat – každý si má vybrat sám. (…) Já jsem si vybral – žádné dohody,“ napsal 31letý Safronov.

Ve svém příspěvku popisuje, jak podle něj v Rusku vznikají špionážní případy, a to i za přispění soudů, které stoprocentně schvalují žádosti vyšetřovatelů o uvalení vazby, a úředně přidělených advokátů. Podle žurnalisty v zemi tak každoročně podle špionských paragrafů odsoudí kolem deseti lidí, přičemž vyšetřování trvá zhruba 17 měsíců. Rozpracováno mají ale vyšetřovatelé „podle nejskromnějšího odhadu“ nejméně 50 až 70 lidí, od žen v domácnosti po vědce. Mezi obviněnými jsou podle novinářova názoru i skuteční špioni, ale každopádně „systém potřebuje stále nové a nové případy“.

„Nepochybuji o tom, že v naší zemi pracují skuteční rozvědčíci, jak pod diplomatickým krytím, tak nelegálové. Ale ti první jsou z objektivních důvodů nezajímaví, protože diplomata nelze uvěznit a soudit. A chytit profesionálního agenta-nelegála dá spoustu práce, a tak jeho dopadení bývá velká vzácnost, vyžadující navíc veliké štěstí. Na to se spolehnout nelze. A tak na tomto základu vznikají v Rusku špionážní případy: je snazší brát vlastní lidi, aby se ostatní báli. Jenomže nebojí se cizí, bojí se vlastní lidé,“ napsal Safronov.

  Rakušan navrhne vládě prodloužit kontroly na hranicích se SR o 30 dní

V minulosti pracoval v denících Vedomosti a Kommersant, než se loni na jaře stal poradcem šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina. V červenci jej zadrželi vyšetřovatelé ruské tajné služby FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB. Podle vyšetřovatelů Safronova zverbovala v roce 2012 česká rozvědka, které o pět let později předal tajné informace. Safronov vinu popírá a své stíhání spojuje se svou prací novináře. Zdůrazňuje také, že vyšetřovatelé mu dosud neobjasnili, z čeho je vlastně obviněn.

Safronovův sloupek v listu Vedomosti byl zařazen do přehledu tisku pro Kreml, uvedl dnes podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Ano, (sloupek) byl zařazen do přehledu, jako obvykle, a tak všichni, kdo přehledy dostávají, mají možnost se s ním seznámit,“ odpověděl mluvčí na novinářský dotaz. Záporně odvětil na další otázku, zda je již nějaká reakce Kremlu.

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com