Překvapení v průzkumech: TOP 09 obírá Piráty, navzdory Feriho kauze

seznamzpravy.cz/

S tím, jak oslabují v předvolebních průzkumech Piráti, sílí naopak TOP 09. Takový vývoj ještě před časem málokdo čekal. Podle analytika se tak děje z důvodu, že část mladých voličů nepřesvědčil pirátský program.

Není tomu tak dávno, co se TOP 09 pohybovala na hranici a v některých průzkumech i pod pětiprocentní hranicí zvolitelnosti do Poslanecké sněmovny. Vznik koalice Spolu měl stranu zachránit od pohromy v podobě vypadnutí z dolní komory parlamentu.

Průzkumy několika agentur však v posledních měsících nabraly u TOP 09 opačný trend. Ukazují to mimo jiné také interní průzkumy, které si strana nechala vypracovat od agentury Ipsos, jak zjistily Seznam Zprávy. V posledních třech měsících pro vedení TOP 09 výzkumníci naměřili podporu šesti až sedmi procent voličů.

Podle interních čísel je důvodem vzestupu TOP 09 její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, kterou respondenti hodnotí lépe než jejího předchůdce v čele strany Jiřího Pospíšila.

„Pokud se podíváme na několik veřejných výzkumů z posledních dvou let, tak se ukazuje postupný růst preferencí strany zhruba od druhé poloviny roku 2019, což je právě období spjaté s kandidaturou Markéty Pekarové Adamové do čela strany. Do té doby se ve výzkumech strana často pohybovala kolem 4 procent, a právě od konce roku 2019 strana z hlediska preferencí o něco více dokázala zastabilizovat svoji pozici,“ řekla Seznam Zprávám generální sekretářka TOP 09 Miriam Faltová.

Podobně hovoří i analytik agentury Kantar CZ, která v posledním měření za červen zaznamenala pro samostatnou TOP 09 až 7,5 procenta. Podle něho se k topce přesouvají dosavadní sympatizanti Pirátů.

„Určitý trend pozorujeme. Je to spojené s tím, jak oslabují Piráti. Část jejich mladšího elektorátu se přesouvá k TOP 09, protože tyto dvě skupiny k sobě mají blízko. Mladší voliči zvažují obě zmíněné strany,“ řekl Ranocha Seznam Zprávám.

  S Babišem navždy. Ve státních lesích nejvíc vytěží „jeho“ Uniles

Stěžejním důvodem přesýpání se voličů na této trase je podle něho pirátský program. „Ptáme se, proč lidé změnili názor. Jasnou převahu mají ti, kdo odpoví, že důvodem je zveřejněný program. I časově to koresponduje, kauzalita se zdá být zjevná,“ dodal analytik s tím, že odklon některých voličů od Pirátů nesouvisí s konkrétními personálními výhradami.

Přesuny se podle Ranochy projevují dobře při měřeních, která zkoumají preference jednotlivých stran a hnutí a nikoliv koalic. „Teď se TOP 09 pohybuje kolem 6,5 a 7 procent, což koresponduje s odlivem od Pirátů. Spíše než pozitivní motivace přejít k TOP 09 či koalici Spolu jde spíše o negativní motivaci ‚Chci odejít od Pirátů a hledám kam‘,“ upřesnil Ranocha.

Vymazaný Feri

Takový vývoj zejména v koalici Spolu nikdo příliš neočekával. Určitě ne koncem května, kdy po informacích o sexuálním násilí rezignoval poslanec a plánovaný tahák do volební kampaně Dominik Feri. Skandál se však na podpoře TOP 09 neprojevil.

„Téměř nikdo z respondentů to nezmiňoval. Jestli si dobře vzpomínám, uvedl to jeden respondent ze 3600 dotazovaných za poslední tři měsíce. Velmi dobře zvládli krizovou komunikaci těsně poté, co případ vypukl. Dominik Feri ihned odstoupil, paní předsedkyně se rovněž omluvila za výroky některých spolustraníků, takže voliči tuto kauzu vzali bez problémů,“ míní Ranocha.

Že se Feriho případ nepromítl do stranické podpory, ukazují vedení TOP 09 jak interní, tak veřejné průzkumy.

„Nepozorujeme žádnou významnou negativní změnu v preferencích. Určitě tomu pomohla i rychlá politická reakce jak z vedení TOP 09, tak ze strany samotného Dominika. Kromě toho naši voliči zřejmě vnímají, že se nejedná o politický problém spojený s TOP 09, takže stranu tímto způsobem nepotrestali svým odchodem,“ dodala hlavní sekretářka strany Miriam Faltová.

  Sokolové sobě. V Dobřichovicích u Prahy vybudovali dobrovolníci bez pomoci státu očkovací centrum

Lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala nechce přikládat průzkumům větší význam, strany se nyní podle něho mají zaměřit především na kontaktní kampaň s občany. „Jezdíme v kampani za občany po celé zemi, nabízíme jim naši vizi budoucnosti České republiky, díváme se dopředu, ne dozadu. Reakce lidi jsou zatím výborné, abych se přiznal, to je pro mě mnohem lepší výzkum veřejného mínění. Kauzu Dominika Feriho TOP 09 vyřešila v řádu hodin. Pro nás je to už minulost,“ napsal Fiala Seznam Zprávám.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com