Babiš: Vláda projedná poskytnutí dávek proti koronaviru do zahraničí

irozhlas.cz

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí projedná plán na darování či prodej vakcín proti koronaviru do zahraničí. Slovensko si pravděpodobně odebere místo ČR z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer-BioNTech a zaplatí za ně. Čtvrt milionu dávek by podle Babiše Česko mělo darovat Vietnamu, 20.000 poslat na Tchaj-wan. Premiér to dnes večer uvedl na sociálních sítích.

Návrh má podle něj předložit vládě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. ČR má nyní objednáno 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun. V současné době má vakcín dostatek, uvedl Babiš. Nejpozději v pondělí bude podle premiéra v Česku aplikováno deset milionů dávek vakcín.

Lídři členských států EU se na květnovém jednání Evropské rady shodli na tom, že darují třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. V rámci tohoto závazku má Česká republika podle premiéra darovat 2,39 milionu dávek.

Do konce června bylo do ČR dodáno všemi výrobci vakcín 9,6 milionu dávek, k odebrání zbývá ještě zhruba 14,1 milionu. Ve třetím čtvrtletí se očekává asi 7,3 milionu, v posledním čtvrtletí 2021 pak tři miliony. V roce 2022 dorazí v prvním čtvrtletí milion dávek, další neupřesněné množství bude i ve druhém čtvrtletí. Podle údajů z konce června by k dosažení sedmdesátiprocentní proočkovanosti lidí nad 12 let bylo potřeba ještě asi 6,4 milionu dávek vakcíny. I při hypotetické stoprocentní proočkovanosti by bylo třeba dalších nejvýše 7,4 milionu dávek.

Babiš opakovaně vybídl spoluobčany, aby se nechali očkovat a dodržovali opatření proti koronaviru. Uvedl, že od úterý bude otevřeno očkovací místo bez předchozí registrace v Ústí nad Labem, od středy v Hradci Králové a od čtvrtka v Olomouci. Ústecké centrum bez registrace bude podle Babiše v Obchodním centru Forum otevřeno od 10:00 do 18:00, hradecké bude otevřeno v Obchodním centru Atrium od 13:00 a olomoucké má být otevřeno v obchodním centru Šantovka od 8:00. Otevření olomouckého centra se chce zúčastnit.

  První oběti vládních čistek. Škrtal hlavně Blažek a Jurečka

Projekt očkovacích center bez registrace pokládá předseda vlády za úspěšný. Podle něj se od 12. července nechalo jen v obchodním centru na pražském Chodově naočkovat 12.000 lidí. Celkem je v Česku 325 očkovacích míst, z toho 21 bez předchozí registrace. Vznikají také mobilní týmy, které by nabízely očkování lidem v místě bydliště. „Myslím, že to bude fungovat. Chceme naočkovat minimálně 60 procent našich občanů,“ řekl Babiš.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com