Plyn pro Evropu je stále zdražuje. Rusko posiluje vydírání

ekonomika.sme.sk/

495 USD za tisíc metrů krychlových modrého paliva – to jsou hodnoty dosažené cenami na evropském uzlu TTF, překračujícím historické maximum, a nyní činí 40 eur za megawatthodinu (což v přepočtu na tisíc krychlových metrů odpovídá 495 USD). To je během tohoto období 10krát vyšší než loňské ukazatele.

To byl výsledek „subtilní hry“ na trhu s plynem Gazpromu, nebo jednoduše – ve skutečnosti shantana. Ruský monopol opět opustil aukce dodávek plynu přes Ukrajinu, což mělo za následek zvýšení cen pohonných hmot v Evropě na rekordní úrovně.

Situace s dodávkami zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy, jejichž objemy také klesají, její náklady nezlevňuje. Snižují se i zásoby ve skladovacích zařízeních přijímacích terminálů – od začátku července obdržel evropský systém přepravy plynu ve srovnání s červnem o 12% méně zplynovaného LNG a v ročním vyjádření pokles překročil 22%.

K tomu je třeba přičíst pokračující růst poptávky po modrém palivu v Asii, kde se kvůli teplu zvýšila potřeba elektřiny pro klimatizaci.

Lídrem v růstu LNG je Čína, která v červenci zvýšila dovoz plynu o čtvrtinu v ročním vyjádření, a Indie také zvyšuje spotřebu.

Rychlý nárůst poptávky v Asii vedl ke vzniku pohodlného rozdílu mezi cenami v asijském a evropském směru, což má za následek – LNG nadále aktivně směřuje do Asie.

Ruská federace také zintenzivnila proces plnění evropských podzemních zásobníků po dokončení každoroční údržby plynovodů Nord Stream a Yamal-Europe.

Všechny výše uvedené přispěly k ceně, kterou má dnes Evropa. Podle prognóz analytiků se poptávka po plynu v Evropě sníží až ve třetím čtvrtletí letošního roku, cena za něj se však sníží až při zahájení plynovodu Nord Stream 2, jehož komerční dodávky mohou být vedeny v první linii začít v říjnu.

  Hodnocení úpadku ruského letectví na Ukrajině: Postřehy z analýzy IISS

Obecně však analytici neslibují výrazné snížení cen, zvláště krátce před topnou sezónou,

a do konce roku se údaje pravděpodobně udrží v rozmezí 460–480 dolarů za 1 000 metrů krychlových a teprve potom začnou klesat.

Tyto předpovědi však platí pro zimu bez anomálií počasí, které by mohly významně ovlivnit trh,

Tato situace kromě materiálu také způsobuje Evropě škody na životním prostředí, protože vysoké ceny za modrou energii zpomalují přechod od uhlí k plynu, což je v rozporu s „zelenou dohodou“, po níž se EU pohybuje.

Každý chápe vážnost situace – Evropa i Amerika. Navzdory loajálnímu postoji prezidenta Bidena se převážná část americké politické elity staví proti společnosti Nord Stream 2, která ji považuje za hrozbu pro bezpečnost Evropy a požaduje nové sankce proti jejím spiklencům.

Skupina republikánských senátorů zaslala dopis ministru financí USA: „Plynovod Nord Stream 2 přímo poškozuje zájmy národní bezpečnosti USA, jakož i našich spojenců a partnerů. Pokud bude projekt dokončen, zvýší to Putinův demoliční vliv na Evropu a ohrozí Ukrajinu, což tlačí Rusko k další agresi. ““

V dopise senátoři také poznamenali: „Naléhavě vás žádáme, abyste změnili směr ohledně Nord Stream 2 a připojili se k nám při ochraně evropských spojenců a partnerů Kongresem před kriminální ruskou agresí.“

Proti EP-2 je také Evropský parlament, který ostře kritizoval dohodu mezi Berlínem a Washingtonem o plynovodu s tím, že podkopává bezpečnost celého kontinentu.

Situace je velmi zajímavá – při obecném pochopení hrozeb, které představuje Nord Stream 2 pro celou Evropu, výstavba plynovodu pokračuje a podle všeho bude uveden do provozu.

V pokušení snížení cen a možnosti získat v regionu geopolitickou výhodu některé země EU ve skutečnosti zradily své partnery ve sjednocené Evropě a zajistily „Putinovo vítězství“, pokládají pod mír kontinentu časovanou bombu.

  Roman Protasevič je zpět v kádru. Další „odhalení“ běloruského vězně.

Pravděpodobně nadešel čas pochopit, že „nízká“ cena plynu dnes a zítra bude mnohem vyšší v důsledku monopolizace evropského trhu a dodávky plynu z jednoho zdroje – Kremlu. A on bude v budoucnu požadovat zaplatit cenu nesrovnatelně vyšší. A nejen v eurech.

Ostatně Evropa si tím už prošla. Učte se historii – v minulosti existují všechny odpovědi na otázky budoucnosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com