Útok na japonský tanker izraelského provozovatele má dvě oběti, námořníky z Rumunska a Británie

irozhlas.cz

V Arabském moři poblíž Ománu byl ve čtvrtek napaden tanker provozovaný společností Zodiac Maritime Izraelce Ejala Ofera. O život přišli dva členové posádky. Podle společnosti Zodiac Maritime je vlastník lodi z Japonska. Panují neshody o povaze útoku, podle Zodiac Maritime mohlo jít o akci pirátů, což ale britská organizace pro námořní obchod (UKMTO) původně vyvrátila.

Společnost Zodiac Maritime oznámila, že při útoku přišli o život dva námořníci z Rumunska a Británie. Zatím nejsou informace o dalších obětech ani raněných.

Podle agentury AFP jeden z e zemřelých námožníků pocházel z Rumunska, druhý z Velké Británie. Brit měl na lodi pracovat jako stráž pro britskou společnost Ambrey zabývající se námořní bezpečností.

Společnost Zodiac Maritime uvedla, že loď už je zpátky pod kontrolou posádky a na cestě k blíže neupřesněné „bezpečné lokaci“ pod dohledem amerického námořního doprovodu.

„Naším zájmem je bezpečnost a spokojenost všech, kdo jsou na palubě a jichž se situace týká. Snažíme se stále získat detaily o incidentu a vyšetřujeme to. Budeme dále spolupracovat s UKMTO a dalšími úřady,“ sdělila Zodiac Maritime ve svém dřívějším prohlášení.

Napětí mezi Íránem a Izraelem

Tanker Mercer Street plul pod liberijskou vlajkou a napaden byl ve čtvrtek večer. Mířil z tanzanského Dáresalámu do Fudžajry ve Spojených arabských emirátech a podle společnosti Zodiac Maritime neměl na palubě žádný náklad.

Incident se stal severovýchodně od ománského ostrova Masírah. Omán ani Izrael zatím informaci nepotvrdily stejně jako americká pátá flotila, která v regionu hlídkuje.

Podle UKMTO, která poskytuje informace o bezpečnosti námořního provozu, byla loď v době útoku 280 kilometrů od ománského přístavu Dukm. UKMTO ve svém e-mailu uvádí, že nešlo o útok námořních pirátů.

AP napsala, že se útok odehrál v době vysokého napětí vyvolaného stagnujícími rozhovory o dohodě o íránském jaderném programu, kterou Izrael dlouhodobě kritizuje.

  Putin chce jednát, ale dál zabíjí Ukrajince a ničí civilní infrastrukturu: Ukrajina musí dostat zbraně a podporu – to je nejlepší alternativa k jednání s agresorem.

Agentura AFP citovala několik odborníků, podle kterých útok nese známky odvetných akcí Íránu a Izraele, v rámci kterých jsou v zálivu pravidelně napadána plavila spojená s jedním či druhým státem.

Podle izraelského analytika Meira Javedanfara Írán námořními útoky reaguje na izraelské akce uvnitř Íránu, kterým není schopný čelit.

V minulých měsících bylo v oblasti Perského zálivu napadeno několik izraelských lodí a Izrael útoky připsal Íránu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com