Glosa: Babišovy naivní pohádky versus příšerná kampaň opozice

irozhlas.cz

Novinář a režisér Radek Bajgar se ve své glose zamýšlí nad tím, proč je předvolební kampaň opozice tak špatná a v čem dělá chyby.

Ještě nedávno jsem si ty podzimní volby představoval báječně. Místo Agrofertu příjdou jakž takž normální strany, ty pak „zažalují“ Zemana, tentokrát už naostro. Pár lidí skončí před soudem, státní správa si uvědomí, že není divizí Agrofertu, a zase se z nás stane normální, nevzteklá země, která s ostatními spolupracuje – a ne jako on (Andrej Babiš, pozn. red.).

Ale teď, uprostřed léta, mě přešel optimismus. Já si myslím, že to dopadne zase blbě. Zase zvítězí těch 53 „zemanovských“ procent.

Ne proto, aby se měli líp, ale aby nás naštvali. Proč si to myslím? Protože je tu chyba jako vždycky – my si myslíme, že to je všechno jasné. Pološílená vláda, zpackaný covid, ten šílený dluh, za který si ANO kupuje voliče, a přitom děcka to bude stahovat pod vodu dalších 100 let.

Všichni Mynářové, Faltýnci, dotace, podvody, lži v míře, která tady nikdy nebyla. My si prostě myslíme, že to přece všichni vidí, že to vědí, že to čtou. Ale ne!

Oni čtou na sítích úplně jiné věci. Já se to snažím sledovat. Okamura do nich denně hustí nenávist. Snaží se jim vysvětlovat, kdo může za jejich zpackané životy. Babiš jim od rána do večera vysvětluje, že je výborný manažer, který ví, kam se točí svět, a všichni budou mít spoustu peněz a on všechno zařídí. A co nezařídí on, to zařídí Šlachta. Ta jeho pohádka je tak naivní, až to bolí.

Ale jak vidíte, tak mu to funguje. Volby přece nejsou o realitě, ale o správně vymyšlených příbězích, mýtech a pohádkách. Protože pravda je moc složitá. Proto volby nevyhrává. Není to ideální, ale je to tak. Problém je, že už to pochopil i traktorista z ÚOOZ – na rozdíl od profesora politologie. Ti tři krásní lidé ze SPOLU se spolu vyfotí rozesmátí na houpačce, možná spolu pojedou i na dovču, ale jak to proboha souvisí se životem jejich voličů?

  MMR odeslalo odpověď na auditní zprávu EK o Babišově střetu zájmů

A co chtějí ti druzí, to nevíme také. Ti se chtějí prostě k těm volbám promlčet. Tu nerozhodnutou skupinu voličů prostě neoslovuje vůbec nikdo. Takže abych to shrnul – vážená opozice, ta vaše kampaň je zatím úplně příšerná. Ale my si přesto přejeme, abyste vyhráli, protože vládnout budete líp, než děláte kampaně.

Celou glosu Radka Bajgara si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com