Prezident Zeman musí lhát, když napadá kontrarozvědku, říká poslanec

seznamzpravy.cz/

Poslanci o budoucnosti šéfa kontrarozvědky Koudelky zatím rozhodovat nebudou. Proč? A co říkají na nejasné kroky premiéra?

Hostem Ptám se já byl místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost a pirátský poslanec Lukáš Kolářík.

Budoucnost šéfa tuzemské civilní kontrarozvědky Michala Koudelky je stále ve hvězdách. Premiér Babiš se původně rozhodl politickou odpovědnost za rozhodnutí nechat na Poslanecké sněmovně. Po pondělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že požádá, aby Bezpečnostní výbor Sněmovny projednal, jestli má BIS i dalších pět let řídit právě Koudelka. A to také odstartovalo řadu spekulací o motivacích lídra ANO nebo zapojení prezidentské kanceláře do celé věci.

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby se v pátek ale s největší pravděpodobností neuskuteční. Předseda výboru Radek Koten z SPD ve středu potvrdil, že ačkoliv premiéra žádal upřesnění žádosti podle zákona o tajných službách, zatím ho nedostal.

„Výbor měl být nejdříve svolán, protože nebyly splněné náležitosti, svolán nebude. Je ještě varianta, že by o mimořádnou schůzi požádal šéf Sněmovny, ale vzhledem k tomu, že to mělo být už zítra ráno, tak myslím, že to nebude. Celé mi to ale přijde jako taková bramboračka a hazard s bezpečností ČR. Všechno sledují naši partneři i zahraniční služby, které s námi spolupracují a musí z toho mít hlavu v oblacích i oni,“ komentoval dění pirátský poslanec.

A podle nových zpráv by premiér Babiš měl jednat o hlavě BIS v pondělí s ministrem vnitra, vicepremiérem Janem Hamáčkem /ČSSD/. „Je to zase od konce. Sejít se měli, ale třeba před třemi týdny a věc vydiskutovat,“ kritizuje Babišovo jednání Kolářík. Podle něj má vláda čtyři možnosti. „Buď bude pokračovat pan Koudelka, nebo mandát vyprší a řízení převezeme jeho zástupce. Třetí možnost je, že to bude někdo jiný, třeba zvenčí, a čtvrtá, že se vymyslí nějaké dočasné řešení. To není právně komfortní a zákon na to nepamatuje. Podle mě by došlo k porušení zákona,“ vysvětlil Kolářík s tím, že třetí možnost – tedy volba osoby mimo kontrarozvědku – by mohla vést nejen ke ztrátě informací z vnějšku, ale mohli by odejít i někteří důstojníci a s nimi jejich know-how.

  Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu Fialova vláda zřejmě odmítne

Podle Koláříka by přitom Koudelka měl ve funkci určitě pokračovat a prezidentovi Zemanovi „leží v žaludku, protože svou činnost dělá skvěle“.

„Je tu soustavný tlak a soustavná kritika bezpečnostní služby. Prezident musí lhát, když veřejně říká, že BIS dostatečně nekoná například v otázkách terorismu nebo odhalování agentů. On je adresátem jejich zpráv a informace má. Takovéto ostřelování je nevhodné,“ dodal poslanec na adresu prezidenta.

Místopředseda výboru pro bezpečnost každopádně věří, že prezident na premiéra kvůli Koudelkovi tlačí. „Nebude to ale ten, na kom se bude lámat povolební vyjednávání,“ upřesnil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com