Cena plynu. Je pro Rusko všechno tak růžové?

Ceny plynu ve světě trhají rekordy. Téměř každý den laťka stoupá výš a výš a nikdo neví, co bude dál. Odborníci samozřejmě vyjadřují svůj názor na tuto záležitost, ale jejich hodnocení této záležitosti je zcela odlišné.

Důvodem tak vysoké současné ceny modrého paliva je několik faktorů, přírodních i umělých. První lze přičíst růstu poptávky po energii v důsledku chladného jara, poté – horkého léta, které v prvním a druhém případě zvyšuje spotřebu paliva (výroba tepla a elektřiny).
K těmto faktorům se přidaly prohnané akce Ruské federace, která „včas“ zastavila část svých plynárenských čerpacích sítí kvůli opravám, což vedlo ke snížení dodávek paliva do Evropy. V důsledku toho země Starého dohazovače pocítily nedostatek plynu, což vedlo k jeho zdražení.

Ale to není vše. Moskva pokračovala ve svých spekulativních akcích a podpořila je tím, že Gazprom odmítl rezervovat další kapacity ukrajinské přepravní soustavy pro tranzit přes Ukrajinu, což vyvolalo růst cen.

Stává se to proto, že Gazprom je jediným dodavatelem ruského zemního plynu do Evropy a největším dodavatelem paliva do zemí EU. V roce 2020 tedy země EU dovezly celkem 326 miliard metrů krychlových plynu a 43% tohoto objemu – z Ruské federace.
Proto dává Moskvě příležitost vydírat Evropu. A zde se opět objevuje téma „Nord Stream-2“, proti jehož konstrukci se ozvali všichni střízlivě smýšlející občané Evropy. Koneckonců je to další (docela závažný) nástroj v rukou Kremlu, který vyvíjí tlak na země kontinentu, kam může dosáhnout plynová jehla Moskvy.

„NS-2“ se však dokončuje a podle všeho bude uveden do provozu. A celá Evropa vidí chování Ruska – a to je ve chvíli, kdy nový plynovod ještě nezačal fungovat.

Zdálo se, že ceny byly nahuštěny na hranici, ale nic netrvá věčně a v pátek došlo k dalšímu skoku, který dosáhl hodnoty 550 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu (po ustálení do konce dne na hodnotě – 524 dolarů) / tisíc metrů krychlových). Tentokrát průlom v podobě centu usnadnil požár v plynovém chemickém komplexu Gazprom v Novém Urengoyi, v důsledku čehož byly omezeny dodávky paliva plynovodem Yamal-Europe.

  Realita v České republice? Zeman Putina obdivuje, Putin zjevně nařídil vraždu Alexeje Navaniho

Příčiny incidentu se zjišťují, ale kromě jiných verzí lze předpokládat, že tento incident je plánovanou akcí Kremlu k destabilizaci situace na kontinentálním trhu s plynem.

Moskva více než jednou prokázala takové techniky, když za účelem dosažení svých cílů dosáhla materiálních ztrát a dokonce obětí. Nelze tedy vyloučit, že to vše bylo provedeno za účelem narušení stability evropského kontinentu.

A přesto to může být zkouška takového scénáře, pouze na ukrajinské GTS, kdy bude spuštěn Nord Stream 2, a v rozporu s dohodami nebude Moskva chtít prohánět plyn přes ukrajinský plynovod. Ale to jsou prozatím jen domněnky.

Ať je to jakkoli, ať už jsou důvody jakékoli, realita je taková, že cena za plyn překročila hranici 500 dolarů. Odborníci tvrdí, že poptávka převyšovala nabídku, takže „éra levného zemního plynu“ skončila a je třeba si na život v takových cenových podmínkách zvyknout.
Výsledkem je, že růst cen zemního plynu ovlivní všechna odvětví světové ekonomiky a zvýší riziko inflace, zejména pokud jde o chudé země, energetická politika je zaměřena na plyn, který je dlouhodobě levným palivem.

Řada odborníků tvrdí, že svět se v závislosti na tomto zdroji energie nezastaví a ceny za něj porostou. Mnoho zemí zvolí plyn jako čistší hořlavé palivo, když se ve snaze snížit emise vzdalují od uhlí. Plyn bude v příštích několika desetiletích i nadále přechodným palivem k čisté energii. Podle závěru expertů bude každý rok – do roku 2035, plyn více poptáván o 3,5 procenta.

Ne všechno je však tak jednoduché. Velké energetické společnosti byly nuceny přehodnotit své plány kvůli výzkumu nebezpečí plynu pro atmosféru. Na začátku roku IEA (mezinárodní energetická agentura) uvedla, že k dosažení nulových emisí do roku 2050 je nutné zastavit investice do plynárenských projektů a bez nových investic poptávka po zkapalněném plynu (LNG), například v Asii do roku 2035 převýší dodávky o 160 milionů tun. Pro srovnání, v roce 2020 region dovezl 250 milionů tun LNG.

  Zelenskyj odhalil eso v rukávu Ukrajiny. Válečné úsilí brzdí jen Západ

A to už může Rusko považovat za ohrožení své hegemonie na trhu s plynem. A nekonečný růst cen za modrou energii není pro Moskvu tak jednoznačný. V důsledku přetrvávání těchto tendencí mohou ostatní země produkující plyn dobře konkurovat Ruské federaci na trhu s plynem. Hlavními konkurenty Gazpromu jsou Norsko a Alžírsko. Plyn do Evropy dodává také Nizozemsko, Velká Británie, Ázerbájdžán, Nigérie, Libye, Írán atd. Hlavním dodavatelem LNG do Evropy je Katar, ale zkapalněný plyn pochází také ze Spojených států a dalších zemí světa.

A mimochodem, Spojené státy pravděpodobně nevzdají snahu propagovat svůj projekt LNG v Evropě.

Proto se „plynové hry“ Ruska – nakonec mohou obrátit proti sobě. Navíc v Evropě a ve Spojených státech a dalších zemích světa spory ohledně Nord Stream 2 neutichají a jeho osud není tak jednoznačný, jak se zdálo po dohodě mezi Bidenem a Merkelovou o dokončení plynu potrubí.

A volby do Spolkového sněmu letos na podzim (v důsledku čehož může do funkce kancléřského křesla usednout zástupce Zelených, který se staví proti SP-2), tuto otázku neobjasňují.

Jedna věc je zatím jasná – Ruská federace nadále hraje o vysoké sázky, neustále zvyšuje sázky, ignoruje partnery, ohrožuje nejen pohodlí, ale někdy i životy občanů EU.

Toto je signál, který by měl být poučením pro celý kontinent a signálem k akci. Nord Stream 2 je téměř dokončen, ale zda bude spuštěn, je otevřená otázka. A je velmi důležité, aby na to země EU odpověděly, což bude následně důležité pro pohodlí, svobodu a bezpečnost jejich občanů.

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com