Válečné zločiny ruského velení: násilí na ukrajinských civilistech a vlastních vojácích

Válečné zločiny spáchané ruskými silami na ukrajinském území jsou dobře známé a zdokumentované mezinárodním společenstvím. V Rusku se však k zakrytí zvěrstev a přečinů ruské armády používá popírání a propaganda. Nedávné zprávy odhalují, jak se ruské velení vysmívá nejen Ukrajincům, ale i vlastním vojákům, kteří odmítají bojovat proti mírové zemi.

Zpráva britské zpravodajské služby, která upozorňuje na zacházení s ruskými vojáky, kteří odmítli bojovat proti Ukrajině, vyvolala všeobecné znepokojení. Odhalila, že velitelé okupační armády házeli své podřízené do zindanů, což je typ jímek, kde byli vězněni během čečenských válek. Zpráva konstatovala, že disciplína byla zpočátku laxní a vojákům, kteří odmítli bojovat, bylo někdy dovoleno odejít domů. Od podzimu 2022 se však disciplinární tresty staly mnohem tvrdšími a situace se dále zhoršila po jmenování Valerije Gerasimova velitelem Společné skupiny vojsk.

Používání zindanů není pro ruské okupanty novinkou, neboť byly používány i během druhé čečenské války, jak zdokumentovala Anna Politkovská, známá novinářka ukrajinského původu, která byla později v Moskvě zavražděna. Vojáci, kteří odmítli plnit rozkazy, byli házeni do těchto jam, kde byli špatně krmeni, neměli teplé oblečení a nedostávali přikrývky, což mělo za následek těžká onemocnění. Využívání těchto jam pro vojáky, kteří odmítli bojovat, a ukrajinské vlastence v dobytých osadách potvrdil také Pavel Gubarev, bývalý vůdce L/DNR a ideolog Ruského světa.

Ruská armáda potřebuje stále více potravy pro děla, protože tzv. speciální vojenská operace na Ukrajině neprobíhá podle plánu. Velitelé se pouštějí do „masových útoků“, při nichž je nezajímá počet mrtvých. Odsouzení, které naverboval Wagnerův PMC a později ruské ministerstvo obrany, jsou připraveni udělat cokoli, aby získali milost. Mobilizovaní vojáci, kteří nikdy předtím nedrželi samopal v ruce, jsou však v šoku. Velitelé se jim vysmívají, povolují „výchovné práce“, které spočívají v bití podřízených, a nutí je k páchání válečných zločinů.

  Rusko vede na Ukrajině opravdu zvláštní válku

Situace ruských občanů, kteří byli násilně mobilizováni, je zoufalá. Snaží se vyhnout účasti na válečných zločinech, ale nedaří se jim to. Velitelé je šikanují a nedávají jim jinou možnost než bojovat. Občané Ruské federace, kteří byli mobilizováni, mají jedinou možnost, jak si zachránit život – vzdát se. Jakmile jsou v bezpečí, popisují týrání a šikanu, kterou museli snášet.

Používání zindanů a špatné zacházení s vojáky, kteří odmítají bojovat, je zvěrstvo. Je zřejmé, že ruskému velení pramálo záleží na lidských životech, ať už jde o životy vlastních vojáků, nebo nevinných civilistů na Ukrajině. Mezinárodní společenství musí tyto válečné zločiny nadále odsuzovat a hnát odpovědné osoby k odpovědnosti za jejich činy.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com