Ukrajina obvinila Rusko z použití zakázané munice při ostřelování Bachmutu

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z použití fosforové munice v obléhaném východoukrajinském městě Bachmut. Na videu ukázalo město osvětlené bíle hořícími plameny, nelze z něj ale určit, kdy a kde byly záběry pořízeny. List Ukrajinska pravda napsal, že se může jednat o jiný druh zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí mezinárodní právo rovněž zakazuje.

Použití dělostřelecké munice s bílým fosforem je považováno za válečný zločin. Vytváří rychle se šířící požáry, které lze těžko uhasit.

„Nedostatek dělostřeleckých granátů, ale více než dost fosforu,“ napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo obrany. Příspěvek doplnilo o video hořícího města, neuvedlo ale, kdy mělo k útoku dojít.

Ukrajinska pravda dnes citovala vojenské představitele, podle kterých „nepřítel použil fosforovou a zápalnou munici v Bachmutu ve snaze vymazat město z povrchu zemského“.

Tato obvinění nelze nezávisle ověřit.

Rusko obvinění nekomentovalo. Kyjev Moskvu, která loni v únoru vydala pokyn k zahájení invaze na Ukrajinu, z použití fosforové munice obvinil už dříve. Rusko to v předchozích případech odmítlo.

Moskva se snaží Bachmut dostat pod kontrolu už několik měsíců, i přes jeho pochybnou strategickou hodnotu. Při bojích o město zahynuly tisíce ruských vojáků, píše ruskojazyčný server BBC.

ČTK

  Lidé po celém Rusku rozsvěcejí světla na znamení protestů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com