Rusové oznámili evakuaci 18 obcí v okupované části Záporožské oblasti

Šéf ruské okupační správy záporožského regionu na jihu Ukrajiny Jevgenij Balickij ohlásil evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty. Úřady se podle něj chystají přemístit některé obyvatele dotčených obcí na severovýchodě oblasti do míst dál od fronty ve stejném regionu. Oznámení o evakuaci přichází v době, kdy se Ukrajina připravuje na jarní protiofenzivu, kterou podle agentury Reuters pravděpodobně podnikne právě v Záporožské oblasti. Tu Rusko ovládá z asi 80 procent.

„Bylo přijato rozhodnutí odvézt v první řadě děti s rodiči, seniory, postižené lidi a pacienty zdravotnických zařízení dál od působení nepřítele a přemístit je z území poblíž fronty do vzdálenějších míst oblasti,“ uvedl Balickyj na komunikační platformě Telegram. Evakuovat se mají mimo jiné obyvatelé Enerhodaru, který leží u Záporožské jaderné elektrárny.

Šéf okupační správy doplnil, že starší děti budou pokračovat až do konce školního roku ve výuce, zatímco „malé děti“ se budou ozdravovat a relaxovat na letních táborech. Jak upozornila řada médií, v loňském roce ruské úřady zorganizovaly na okupovaných územích dětské tábory, po jejichž skončení mnohdy odmítlo děti vrátit jejich rodičům a namísto toho je deportovalo do Ruska.

Balickyj prohlásil, že evakuace 18 obcí je nutná, poněvadž ukrajinské síly zintenzivnily ostřelování míst blízko fronty.

Z dalšího místa na jihu Ukrajiny, Chersonu, který je pod kontrolou ukrajinských sil, dnes odjížděli lidé v mikrobusech a desítkách aut, uvedli reportéři agentury Reuters. Odjezdy dali do souvislosti s 58hodinovým zákazem vycházení, který ve městě začne platit od dnešního večera. Další lidé ale ve městě zůstávají, podotkl Reuters. Místní úřady už dříve uvedly, že důvodem vyhlášení zákazu vycházení je chystaná operace bezpečnostních složek.

ČTK

  Kompenzace kvůli dovozu ukrajinského obilí budou podmíněné zrušením jeho zákazu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com