Příští čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejteplejší bude tento týden

novinky.cz

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné nebo slabě podprůměrné. Nejteplejší bude hned tento týden, zejména jeho druhá polovina. Pršet pak má nejvíce v týdnu od 23. do 29. srpna. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V tomto týdnu se minimální noční teploty budou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia. Maximální denní teploty vystoupají až na 26 stupňů. V pátek by mělo být ještě tepleji, až kolem 29 stupňů.

Další týdny vychází průměrné až slabě podprůměrné. „Poslední týden bude nejchladnější s průměrem nejnižších nočních teplot kolem deseti stupňů a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 22 stupňů,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 9. srpna do 5. září je v Česku 18 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1978, kdy průměr v těchto dnech činil 13,9 stupně. Naopak v roce 2015 dosáhl 21,6 stupně Celsia, což je dosud nejvíce.

Celé období by pravděpodobně mělo být srážkově průměrné až slabě nadprůměrné. „Na začátku a konci období budou úhrny pod deset milimetrů, nejvíce by mělo zapršet v týdnu od 23. do 29. srpna s úhrnem kolem 25 milimetrů,“ dodali meteorologové.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autor: ČTK

  První pacientka v Česku dostala lék bamlanivimab. ‚Průlom v léčbě,’ říká ředitel Thomayerovy nemocnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com