Po Majdanu budou pochodovat čeští vojáci. Na vojenské přehlídce podpoří nezávislou Ukrajinu

Profimedia

Nebývale vysoká má být letos účast českých vojáků na vojenské přehlídce ke Dni nezávislosti Ukrajiny. Z Česka dorazí bezmála tři desítky příslušníků čestné stráže; a například Polsko či Slovensko vyšle vedle vojáků i svou vojenskou techniku. K 30 letům nezávislosti Ukrajiny jde i o symbolické gesto podpory Kyjeva v trvajícím konfliktu s Ruskem.

Vojenská přehlídka v Kyjevě na náměstí Nezávislosti známém též jako Majdan je 24. srpna v posledních letech tradiční součástí oslav. Na letošek připadá již 30. výročí, kdy Ukrajina vyhlásila samostatnost a nezávislost na Sovětském svazu; oslavy mají být ještě o něco větší než obvykle.

Letošní oslavy budou výjimečné. Jedná se o kulaté 30. výročí, pořádané oslavy budou o něco větší, než je zvykem. Úplnou novinkou se má stát inaugurační summit Krymské platformy, jenž se uskuteční 23. srpna za účasti ústavních činitelů téměř 40 zemí,“ říká Tetiana Okopna, velvyslanecký tajemník pro tisk a kulturu Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Cílem Krymské platformy je „přiblížení okamžiku deokupace Krymu“.

Zamrzlý konflikt

V éře někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se přehlídky ke Dni nezávislosti několik let nekonaly. Obnovily se však v roce 2014, poté co Rusko anektovalo ukrajinský Krym a na východě země začaly boje s proruskými separatisty.

I když je účast českých vojáků na oslavách významných výročí důležitých partnerů Česka obvyklou praxí, letošní česká vojenská účast v Kyjevě bude vyšší než dříve.

„Armáda ČR vyšle na tyto oslavy 27 příslušníků Posádkového velitelství Praha, kteří budou součástí vojenské přehlídky,“ potvrzuje mluvčí ministerstva obrany Marek Vala.

Letošní pojetí oslav má poukázat i na to, na jaké straně v zamrzlém konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem nadále stojí členské státy NATO, a tedy i Česká republika.

„Svou účastí na přehlídce ukazujeme, že si Ukrajiny jako partnera velmi vážíme a ceníme, stejně jako hodnoty nezávislosti jako takové,“ podotýká za české ministerstvo obrany Marek Vala.

  Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA

A co čeští politici?

„Jsme velice vděčni České republice za tak početné zastoupení na letošní vojenské přehlídce a samozřejmě to vnímáme jako vyjádření podpory,“ konstatuje Tetiana Okopna.

Podle informací HlídacíPes.org se původně počítalo s tím, že do Kyjeva odletí vládním speciálem spolu s vojáky i ministr obrany Lubomír Metnar, nakonec budou na akci Česko zastupovat náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jan Havránek a první zástupce náčelníka Generálního štábu, generálporučík Jaromír Zůna.

„Očekáváme, že na oslavách v Kyjevě bude Česká republika zastoupena ústavním činitelem,“ říká však Tetiana Okopna. Zda a který ústavní činitel případně do Kyjeva dorazí, není zatím známo. Jisté je, že nejvyšší český ústavní činitel, prezident Miloš Zeman, to nebude.

Zeman již před čtyřmi lety Ruskou anexi Krymu označil za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Citoval též bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který – podle něj – prohlásil, že snaha vrátit Krym Ukrajině by vedla k evropské válce. Ukrajinská strana tehdy slova českého prezidenta odsoudila s tím, že Zeman se netají proruskými názory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com