Koudelkovi končí funkční období v čele BIS, řízením bude pověřen

Řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi dnes končí funkční období. Otázka jeho setrvání v čele kontrarozvědky byla v posledních týdnech jedním z hlavních politických témat. Proti dalšímu působení Koudelky na postu ředitele se postavil především prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě Koudelku i samotnou BIS kritizuje. Vláda se nakonec rozhodla, že Koudelku od pondělí pověří výkonem funkce a otázku jeho setrvání či jeho náhrady ponechá na nové vládě. Ta vzejde z říjnových sněmovních voleb.

Opozice vládu a premiéra Andreje Babiše (ANO) za postup kolem budoucnosti ředitele BIS kritizuje. O obsazení důležitého postu podle opozičních politiků mělo být dávno jasno a předseda vlády řešení neměl nechat na poslední chvíli. Domnívají se, že Babiš podlehl tlaku Zemana a obavě, že před sněmovními volbami ztratí jeho podporu.

Prezident se proti Koudelkovi opakovaně postavil, šestkrát odmítl návrh vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti. Práci BIS, která ve výročních zprávách varuje před působením čínských nebo ruských agentů, často hlava státu kritizuje. Podle médií v minulosti usiloval o Koudelkovo odvolání. Loni koncem roku předal Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál.

Kontrarozvědka má naopak zastání u většiny politiků, pochvaly za svou práci se dočkala od poslanců i senátorů, ocenili ji i spojenci včetně americké CIA. Koudelku v čele BIS chce většina opozičních stran.

Zda by Koudelku opět do funkce po volbách jmenoval, odmítl Babiš na pondělní tiskové konferenci říct. Vyjádřil se, že svůj názor má, ale nemá potřebu ho novinářům sdělovat.

O Koudelkově osudu Babiš na začátku srpna jednal v Lánech se Zemanem. Po schůzce jako možnosti dalšího řešení nastínil opětovné jmenování Koudelky. Druhá varianta předpokládala, že by jeho nástupce vybral až nový kabinet, v takovém případě by ale BIS v mezidobí měl vést Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

  Černochová by do konce roku chtěla potvrdit dohodu o tancích Leopard 2A8

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com