Rusko se na východě Sibiře potýká se zničujícími požáry. Hasičům se nedaří dostat oheň pod kontrolu

irozhlas.cz/

Východem Sibiře a především republikou Jakutsko se dál šíří oheň. Celostátně ruské úřady zaznamenaly 252 požárů na ploše 4,2 milionu hektarů, což odpovídá rozloze Švýcarska. S odkazem na ruské úřady o tom píše agentura DPA. Oheň se nedaří uhasit i přes nasazení více než 9500 hasičů. Jih země se po silných deštích potýká zase se záplavami.

Znepokojení nad „dosud nevídanými“ přírodními katastrofami v sobotu vyjádřil prezident Vladimir Putin.

„Rozsah a povaha přírodních katastrof v některých oblastech je naprosto bezprecedentní,“ řekl prezident podle agentury AFP při zasedání vlády, jehož část vysílala televize.

Putin zároveň vyzval, aby se otázky týkající se životního prostředí řešily „hlubokým a systematickým“ způsobem.

Jakutsko je nejchladnější oblastí Ruska. Šíření plamenů v řídce obydleném regionu už týdny usnadňuje sucho a větry. Podle úřadů je situace velmi obtížná.

Požárníci se teď snaží zabránit tomu, aby oheň zasáhl 11 vesnic. V hašení pomáhají letadla.

Na jakutském letišti vzdáleném zhruba 4800 kilometrů od Moskvy jim úřady vyčlenily dvě přistávací dráhy. Přeprava osob je omezená kvůli hustému kouři, kterým trpí i stovky vesnic a desítky měst.

Většinu požárů v Rusku se podle agentury DPA nepodaří uhasit. Často se šíří v odlehlých regionech a neohrožují žádná osídlení nebo infrastrukturu. Nasazení hasičských jednotek v těchto lokalitách by podle úřadů bylo příliš drahé.

Zemi sužují i záplavy

Zatímco ohněm ohrožované regiony doufají, že začne pršet, v jiných oblastech mají vody po srážkách moc. Povodně hlásí ruské černomořské pobřeží a Krymský poloostrov.

Pod vodou se podle úřadů ocitlo více než 1300 domů a přes 1500 lidí muselo opustit své domovy. Na 100 000 lidí je bez proudu a evakuováno muselo být mnoho dětských táborů. Podle předpovědi počasí mají v regionu silné deště pokračovat další dva dny.

Turecko, které leží na druhé straně Černého moře, tento týden zasáhly také povodně. Čtyři desítky lidí zahubily a další se pohřešují.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Trump ohlásil žalobu na šéfy Twitteru, Facebooku a Googlu za cenzuru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com