Na místě nehody letadla s Prigožinem nalezena těla deseti lidí i černé skříňky

Vyšetřovatelé středečního zřícení letadla vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina dnes podle tiskových agentur uvedli, že se na místě nehody našla těla deseti lidí a také letové zapisovače, tzv. černé skříňky. Těla obětí katastrofy se kvůli identifikaci podrobují testům DNA.

„Během prvních vyšetřovacích úkonů se na místě pádu letadla našla těla deseti lidí. Pro zjištění jejich totožnosti se provádějí molekulární a genetické testy,“ uvedli vyšetřovatelé. Sdělili dále, že v rámci vyšetřování zajistili letové zapisovače, další předměty a dokumenty, které mohou pomoci objasnit okolnosti letecké katastrofy, a také pokračují v podrobném zkoumání místa, kam letadlo dopadlo. Kriminální ústředna také ujistila, že prověří všechny možné verze katastrofy.

Letadlo se ve středu zřítilo v Tverské oblasti a příčina neštěstí není známá. Na internetu se ale kvůli Prigožinovým sporům s prezidentem Vladimirem Putinem nejvíce spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen, nebo na jeho palubě explodovala bomba. Mluvčí ruského prezidenta dnes jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným lidí, kteří byli na palubě letounu, a Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se domnívá, že Prigožinova smrt oslabila Putina, protože ukázala, že s ruským vůdcem nemá smysl uzavírat dohody. „Pokud s někým uzavře dohodu a on ji pak poruší, ukazuje to celému světu, že mu nelze důvěřovat,“ citovala Reznikova agentura Interfax-Ukrajina.

Ministr zmiňoval dohodu, kterou Putin uzavřel s Prigožinem za zprostředkování běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Tato dohoda ukončila tažení Prigožinových žoldnéřů na Moskvu výměnou za beztrestnost a odchod do Běloruska.

  V ovládaných částech Ukrajiny začala referenda o připojení k Rusku

Za daných okolností je podle Reznikova jasné, že nemá smysl vyjednávat s Putinem a hovořit s ním, o jakékoli budoucí dohodě. „Takto se chovají bandité. Kreml si počíná jako bandité, jako zločinci,“ zdůraznil Reznikov. Naopak se nedomnívá, že by Prigožinova smrt jakkoli ovlivnila průběh války Ruska proti Ukrajině, protože Wagnerova skupina, která před rokem představovala významné uskupení, mezitím ztratila svou sílu, „fakticky je už zničena“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com